MOJA PRIČA Iva Šušak iz ustanove URIHO

Ponekad je ići 'glavom kroz zid' brži put naprijed, obično to govorim osobama s invaliditetom. Mi možda jesmo na marginama društveno-političkog interesa, no moramo biti svjesni i svoje snage, kaže Iva

Iva Šušak

 

Nalazite li se u blizini Ive Šušak (32), u izglednoj ste opasnosti da vas zarazi svojom pozitivnom energijom. I to njezino veselje višestruko je utemeljeno.

Ovih je dana, naime, Iva privela kraju projekt 'Inkluzivno obrazovanje – osiguravanje pristupačnosti nestrukovnog obrazovanja odraslih osoba s invaliditetom'. Cilj mu je osiguravanje cjeloživotnog obrazovanja osoba s invaliditetom, a samim time i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. Bio je to projekt naporan ali uspješan, vrijedan uloženog truda.

- Značaj ovog projekta leži u činjenici da smo uspjeli proizvesti didaktičke materijale za organizatore cjeloživotnog obrazovanja kako bi njihove radionice i tečajevi bili pristupačni za osobe s invaliditetom. Zbog toga je ovo jedinstven projekt u Lijepoj našoj jer sustavna podrška u obrazovnom segmentu zapravo ne postoji – priča Iva.

Iva je bila prva dama ovog projekta među ostalim kolegicama iz Službe za rehabilitaciju najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom, dakle ustanove URIHO. Tu je Iva zaposlena već šest godina, a uz sve ostalo obavlja i dužnosti defektologinje.

Prije nego je došla u URIHO ova živopisna Zagrepčanka, podrijetlom iz Sikirevaca, bila je žena avanturističkog, ljubopitljivog duha koji ju je vodio na brojne putešestvije diljem svijeta. Bila je poticana svojom bezuvjetnom ljubavlju prema svemu što je jednostavno i prirodno, a u te kategorije uz sve ostalo spadaju planinarenje, jedrenje i dijeljenje ljepote s drugima. Jer ljepota koja se ne dijeli sebična je i besmislena. Da ne shvatite krivo ono 'bila je' i označite ga perfektom, tek da napomenemo kako je i danas Iva duhovno zaigrana, pogonjena pustolovnim gorivom.

- Prije svega, predmet mog interesa, znatiželje i naklonosti oduvijek su bili ljudi. Kaže se da je život put, a moja je ambicija oduvijek bila da stojim pored tog puta i pomažem ljudima da stignu do cilja. Pritom sam stekla neopisivo bogatstvo jer sam shvatila kako se moja osobnost najjasnije ispoljava kada radim s ljudima i za ljude – kaže Iva.

Završila je, uz studij socijalne pedagogije, i psihoterapijsku školu Transakcijske analize koja ju je još više približila svijetu osoba s invaliditetom. Koristan joj je to alat za rad i komunikaciju s ovom društveno zanemarenom populacijom. Savršeno su njoj jasni problemi tih ljudi jer je i sama slijepa osoba.

- Ponekad je ići 'glavom kroz zid' brži put naprijed, obično to govorim osobama s invaliditetom. Mi možda jesmo na marginama društveno-političkog interesa, no moramo biti svjesni i svoje snage. Ako želimo poboljšati naša prava i sudjelovati u stvaranju društva jednakih mogućnosti, za to se sami moramo boriti. Teška je to bitka, ali je pobjeda time slađa – zaključuje Iva.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti