UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Provedba programa "Mala podrška, veliki uspjeh"

Opći cilj programa 'Mala podrška, velik uspjeh' je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije

 

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2023. godine provodi program 'Mala podrška, velik uspjeh' koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Programom se pružaju usluge videćih pratiteljica slijepim osobama: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima te pomoć/obuka za obavljanje kućanskih i administrativnih poslova.

Svi korisnici, slijepe i praktično slijepe osobe, izuzetno su zadovoljni cjelokupnim uslugama videćih pratiteljica i provedbom ovoga programa. Korisnicima usluge puno znače, imaju pozitivan utjecaj na njih, zadovoljni su njima. Zbog usluga videćih pratiteljica više se uključuju u zajednicu i socijaliziraju, samostalniji su i neovisniji o članovima obitelji te im je u konačnici povećana kvaliteta života.

Jedna od 140 članova udruge, Marta Škvorc, svoje zadovoljstvo je izrazila riječima:

- S obzirom da jako malo vidim i teško se samostalno krećem, potrebna mi je pomoć i pratnja izvan doma. Od samog učlanjenja jako sam zadovoljna jer mi udruga omogućava usluge videćih pratiteljica koje najviše koristim za zdravstvene potrebe. One me voze te su mi pomoć i pratnja kod obavljanja svih aktivnosti koje moram obaviti kod posjeta liječniku. Ističem da videće pratiteljice nisu samo vozačice, nego mi puno pomažu kod ulaska u automobil i iz automobila, obavljaju sve potrebno na šalteru, uz mene su kad čekam na red, pomažu mi kod kretanja. Udruga mi nikad nije odbila uslugu, a videće pratiteljice dolaze uvijek točno na vrijeme, što mi je vrlo važno i puno mi znači – kazala je Škvorc.

Opći cilj programa 'Mala podrška, velik uspjeh' je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi programa uključuju povećanje socijalne uključenosti i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba na području Međimurske županije. Isto tako projekt potiče veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba te nastavak zapošljavanja videćih pratitelja.

 

In Portal