Senzacija u Londonu: Hrvatski projekt 'gledanja' slika za slijepe osobe u britanskom parlamentu

Projekt povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nataše Jovičić plod je desetogodišnjih istraživanja koja su dovela do razvoja originalne znanstvene metode analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

Projekt "Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe" hrvatske povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nataše Jovičić, originalna znanstvena metoda koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama "vidjeti" umjetnička djela i doživjeti boje, idući će tjedan biti predstavljen u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu.
Projekt je plod desetogodišnjih istraživanja koja su dovela do razvoja originalne znanstvene metode analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama i audio interpretacije opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Svoj projekt autorica je dosad predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Tate Modern u Londonu, te muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku. Uz potporu Ministarstva kulture, u zagrebačkoj Modernoj galeriji u lipnju 2009. Jovičić je otvorila prvu svjetsku taktilnu i multizenzornu galeriju gdje triput godišnje predstavlja kapitalne radove hrvatske moderne koje mogu u potpunosti doživjeti i slijepi.

O novoj i revolucionarnoj metodi autorica je napisala i (još neobjavljenu) knjigu "Kako dodirnuti sliku" u kojoj je obrađeno deset svjetskih remek-djela uključujući Mantegnu, Caravaggia, Muncha i Picassa, najavaljenu kao "Janson za slijepe".

Principi i načini metode u Londonu će biti primijenjeni na Caravaggiovoj "Večeri u Emausu", čiji se original čuva u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Predstavljanju projekta u Westminsterskoj palači u ponedjeljak 9. prosinca nazočit će hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, te Jo Swinson, državna tajnica za žene i jednakost u britanskom Ministarstvu kulture, medija i sporta i državna tajnica za zapošljavanje i potrošačka prava u Ministarstvu gospodarstva, inovacija i vještina.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture RH i Veleposlanstvo RH u Velikoj Britaniji, Odjel za kulturu, medije i sport britanske vlade, te član britanskog parlamenta David Blunkett, bivši ministar obrazovanja i zapošljavanja, i sam slijepa osoba te autoričin mentor u projektu od samog početka.

Izložba će biti otvorena za javnost od utorka 10. prosinca do petka 13. prosinca.

Hina

Foto: Marko Prpić/Večernji list