Savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom: Projekt sveobuhvatne skrbi za obitelji s uzdržavanim članom

Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprijeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji

Savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom, u petak 29. studenog u Zagrebu (Ilica 113 s početkom u 11 sati) održat će uvodnu konferenciju te predstaviti projekt i mogućnosti suradnje na podizanju kvalitete života u lokalnim zajednicama i regiji.
Projekt “Comprehensive Care to the Families with Dependent Member - Community4family“ (Sveobuhvatna skrb za obitelji s uzdržavanim članom)  financiran je u okviru programa IPA IV – razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost projekta je 195.109,36 eura, a sufinanciranje od strane Europske unije iznosi 168.945,20 eura, tj. 86,29 posto. Provodi se na području Brodsko-posavske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.
Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprijeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici  za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji. Projekt doprinosi jačanju ekonomske aktivnosti obitelji, poboljšanju podrške i usklađenju obiteljske i radne uloge. Zaposleni roditelji će uspjeti zadržati postojeće poslove, a pet roditelja iz svake partnerske udruge osnažit će svoje kompetencije u svrhu zapošljavanja. U vrijeme trajanja projekta zaposlit će se u cijelosti pet roditelja u poludnevnom boravku radeći s korisnicima u inovativnim radionicama s drvetom , na tkanju tepiha i u kreativnoj radionici. Tijekom projekta bit će organizirana dva kampa. Jedan kamp bit će organiziran za osobe s mentalnom retardacijom u kojem će se osobe kroz Gestaldt terapiju pokretom, bojom i rekreacijskim aktivnostima osnažiti za uključivanje u život lokalne zajednice.U drugom kampuosnaživanje osoba s mentalnom retardacijom – kaže Mirjana Jakovčev, prof., predsjednica Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom.
Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod nositelj je projekta, a projektne aktivnosti provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom za osobe s mentalnom retardacijom „Radost“ Ploče,  Udrugom Šibensko-kninske županije "Kamenčići" i Udrugom Rijeka.

In-Portal