Rođendan zaklade Paraolimpijac: Među mladim sportašima s invaliditetom nalazi se novi paraolimpijski pobjednik

Povodom rođendana upriličena je aukcija fotografija naših slavnih paraolimpijaca iz izložbe "Snaga paraolimpizma" Damira Senčara. Najveću cijenu od 2100 kuna postigla je fotografija naše stolnoteniske reprezentativke i ovogodišnje europske prvakinje Anđele Mužinić. Fotografija njezinog nastupa s Paraolimpijskih igara u Londonu otišla je u ustanovu URIHO

Zaklada Paraolimpijac proslavila je prvi rođendan Donacijskom večerom u restoranu Dobra Vina, a prvi sportaš s invaliditetom koji je dobio donaciju postao je atletičar Vedran Lozanov koji će sredstva iskoristiti u financiranju troškova studiranja.
Donaciju mu je uručio predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Zaklade Paraolimpijac Ratko Kovačić. "Veliko hvala Zakladi na dodijeljenim sredstvima. Nadam se da ću svojim primjerom utjecati i na ostale kolege sportaše da se uz uspješnu sportsku karijeru društvu nametnu i na akademskoj razini, jer obrazovanje smatram jednim od ključnih faktora u razvoju vrhunskih sportaša," kazao je Lozanov.

Zaklada Paraolimpijac osnovana je 2012. kako bi vrhunskim sportašima s invaliditetom omogućila poboljšanje njihovih vještina i osigurala materijalne uvjete koje ima i svaki sportaš bez invaliditeta.

Tijekom večeri koju su vodili Tamara Loos i Boris Mirković održana je i aukcija fotografija naših slavnih paraolimpijaca iz izložbe "Snaga paraolimpizma" Damira Senčara, dobitnika brojnih međunarodnih nagrada i prestižne Paralympic Media Award for Photography za najuspješniju fotografiju snimljenu na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. Najveću cijenu od 2100 kuna postigla je fotografija naše stolnoteniske reprezentativke i ovogodišnje europske prvakinje Anđele Mužinić. Fotografija njezinog nastupa s Paraolimpijskih igara u Londonu otišla je u ruke predstavnika tvrtke Uriho.

Jedna od naših najpoznatijih paraolimpijki i članica Upravnog odbora Zaklade Ana Sršen smatra kako će sredstva prikupljena donacijama pomoći mladim sportašima.

"Vjerujem kako će sredstva koja prikupimo donacijama uistinu pomoći svim našim mladim sportašima s invaliditetom u afirmaciji i putu prema velikim rezultatima," istaknula je Sršen koja u svom plivačkom klubu Natator okuplja više od 200 zagrebačkih mališana.

Član Upravnog odbora zaklade je i redatelj i glumac Dejan Aćimović, autor dokumentarnog filma o Darku Kralju, prvom hrvatskom sportašu sa zlatnom paraolimpijskom medaljom.

"Siguran sam kako u mladim sportašima s invaliditetom leži novi paraolimpijski pobjednik. Smatram se privilegiranim jer sam imao priliku raditi s Kraljem, jedinim sportašem koji je na paraolimpijskim igrama čak pet puta u jednom danu rušio svjetski rekord. On je također veliki uzor djeci i mladima," izjavio je Aćimović.

Hina

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL