GRAD ZAGREB Lora Vidović naslijedila Romanu Galić na mjestu gradske pročelnice za osobe s invaliditetom

Nakon više od pet godina, Romana Galić svoju funkciju, koju mnoge osobe s invaliditetom u Zagrebu iz svoje perspektive smatraju najvažnijom funkcijom u gradu, prepušta bivšoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović

 

Od danas, 9. prosinca 2022. godine, Lora Vidović je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Lora Vidović je obnašala dužnost zamjenice Pravobraniteljice za djecu od 2006. do 2010. godine te predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj od 2010. do 2013.

Hrvatski sabor imenovao ju je 15. veljače 2013. pučkom pravobraniteljicom na osmogodišnji mandat, a prioritetna područja zaštite ljudskih prava kojima se bavila u tom periodu bila su, među ostalim, gospodarska i društvena prava, posebno osoba starije životne dobi, suzbijanje diskriminacije i govora mržnje, migracije, osnaživanje civilnog društva te prava nacionalnih manjina.

Funkciju pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom je preuzela od Romane Galić, koja je na čelu resora bila više od pet godina.

Romana Galić je na funkciju pročelnice stupila 4. kolovoza 2017. Dugi niz godina obnašala je funkciju pomoćnice pročelnice za socijalnu zaštitu, a dvije godine bila je i zamjenica pročelnice, kada je, kako sama kaže, stekla i malo širi i snažniji uvid u problematiku osoba s invaliditetom. Kako je u gradskoj upravi preko 25 godina, jedna je od najzaslužnijih osoba za postojanje kvalitetnog sustava socijalne zaštite koji vodi računa o svim ranjivim skupinama građana i građanki.

Iako je Zagreb, barem u hrvatskim okvirima, i ranije prednjačio po kvaliteti života osoba s invaliditetom, malo tko se neće složiti da i u proteklih pet godina, iako su bile vrlo izazovne, nisu napravljeni dodatni pozitivni pomaci, od kojih su neki bili i vrlo značajni.

Stoga uime ustanove URIHO, In Portala, ali i svih Zagrepčana s invaliditetom, zahvaljujemo našoj sada bivšoj pročelnici na svemu što je učinila za nas, uz želju da će nam i u budućnosti ostati prijateljica i podrška kao što je bila dosad.

Novoj pročelnici želimo, naravno, puno uspjeha u radu, i veselimo se i nadamo uspješnoj suradnji i novom prijateljstvu.

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti