Ministarstvo socijalne politike i mladih: Unapređivanje udomiteljstva za djecu i mlade u Hrvatskoj

MSPM intenzivirat će aktivnosti kroz postupno i sustavno implementiranje preporuka proizašlih iz projekta “Unapređivanje udomiteljstva za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj”, poboljšanje zakonske podloge te nastavak kampanje za unapređenje udomiteljstva i povećano senzibiliranje građana na potrebu i pravo na život u obiteljskom okruženju koje ima svako dijete

U  prostorijama Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, održana je Svečanost zatvaranja projekta “Unapređivanje udomiteljstva za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj” koji se kao twinning light projekt provodio u suradnji s partnerima: Uredom za mlade i obitelj Grada Beča te Ministarstvom ekonomije, obitelji i mladih Republike Austrije.
Riječima dobrodošlice uzvanike svečanosti su pozdravili ugledni govornici: Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice u Ministarstvu socijalne politike i mladih Republike Hrvatske, Mirella Rasic, predstavnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, mr. sc. Gero Stuller, ataše za socijalna pitanja u Austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu i ostali uvaženi predstavnici relevantnih organizacija i institucija.
Voditeljica projekta sa strane austrijskog partnera iz Ureda za mlade i obitelj grada Beča, Olga Zechner, predstavila je postignute projektne rezultate i proizašle proizvode: knjižice za udomljenu djecu, priručnik za udomitelje te internet stranicu, a zatim je Herbert Paulischin, stručni član projektnog tima predstavio prijedloge za poboljšanje, odnosno preporuke proizašle iz projekta.
U nastavku Svečanosti održana je Nacionalna konferencija o zaštiti prava i interesa djece i mladih smještenih u udomiteljske obitelji koju je otvorila Dubravka Marušić, voditeljica projekta sa strane hrvatskog partnera iz Ministarstva socijalne politike i mladih.
Na konferenciji se  raspravljalo o zaštiti prava i interesa udomljene djece i kvaliteti udomiteljstva u Republici Hrvatskoj, u svjetlu predstavljenih promjena u zakonodavstvu i njihovom utjecaju na unapređenje udomiteljsta, kao i prijedloga za poboljšanje i preporuka proizašlih iz provedenog projekta.
U raspravu o izazovima i rješenjima za poboljšanje udomiteljstva aktivno su se uključili stručnjaci iz centara za socijalnu skrb i predstavnici udomiteljskih udruga.
U Republici Hrvatskoj je aktualno 1531 udomiteljskih obitelji koje brinu o 2187 djece. Udomiteljstvo je neujednačeno razvijeno te je najveći broj udomiteljskih obitelji u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji kad je riječ o nesrodničkim udomiteljskim obiteljima. Srodničko udomiteljstvo izraženije je razvijeno u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji. Međutim, najslabije je razvijeno udomiteljstvo (i srodničko i nesrodničko) u Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Na konferenciji je zaključno naglašeno kako će Ministarstvo socijalne politike i mladih intenzivirati aktivnosti kroz postupno i sustavno implementiranje preporuka proizašlih iz projekta “Unapređivanje udomiteljstva za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj”, poboljšanje zakonske podloge te nastavak kampanje za unapređenje udomiteljstva i povećano senzibiliranje građana na potrebu i pravo na život u obiteljskom okruženju koje ima svako dijete.
Izvor:MSPM