Kako je farmaceutska tvrtka zbog profita trovala djecu s teškoćama u razvoju

Slučajevi uključuju tri lijeka i antipsihotika koje je tvrtka Janssen prodavala unatoč dokazima da povećavaju rizik od moždanog udara i karcinoma jetre, a pogotovu su bili opasni za djecu s teškoćama u razvoju

Farmaceutska kompanija  Johnson & Johnson, osma po veličini u svijetu,  pristala je platiti američkoj saveznoj vladi rekordnih 2,2 milijarde dolara za sporove u kojima se ova  tvrtka i njezine podružnice optužuju da su prodavale opasne psihijatrijske lijekove koji nisu bili odobreni od strane Agencije za hranu i lijekove. Usto, utvrđeno je da je Johnson & Johnson  podmitio liječnike koji su opasne lijekove propisivali često, a na štetu svojih pacijenata.
Ministarstvo pravosuđa tvrdi kako je ovdje riječ o jednoj od najvećih zdravstvenih prijevara u povijesti SAD-a, koja će u konačnici Johnson & Johnson koštati vrtoglavih 2,2 milijarde dolara. Dio tih sredstava otići će američkim saveznim državama koje tvrde da ih je ova farmaceutska kompanija prevarila, a samo su željeli po povoljnim cijenama osigurati medicinsku skrb za siromašne građane i osobe s invaliditetom.
Slučajevi uključuju tri lijeka i antipsihotika koje je tvrtka Janssen prodavala unatoč dokazima da povećavaju rizik od moždanog udara i karcinoma jetre, a pogotovu su bili opasni za djecu s teškoćama u razvoju.
U tužbi podnesenoj u Pennsylvaniji, američka je savezna vlada ustvrdila da je tvrtka Janssen (podržnica Johnsona & Johnsona) promovirala  korištenje antipsihotika Risperdal  za starije pacijente s demencijom i za liječenje djece  s teškoćama u razvoju. Pritom je tvrtka lažno prikazivala podatke o navodnoj sigurnosti lijeka, premda je bila više no dobro upućena u njegove nuspojave. 
Agencija za hranu i lijekove (FDA) višekratno je upozoravala tvrtku da Risperdal nije siguran i učinkovit za liječenje djece s teškoćama u razvoju, te da prestanu promovirati lijek za pedijatrijsku uporabu.
Uzalud! FDA je tvrdila da Janssen promovira Risperdal kao siguran i učinkovit u liječenju poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i autizma, unatoč "poznatim dokazima o zdravstvenim rizicima za djecu i mladež". Primjerice,  uzrokovao je debljanje i metaboličke poremećaje  kod brojnih mladih pacijenata.
Vlada u tužbi navodi da je Janssen platio lobista za liječnike na koje je utjecao da više prepisuju recepte za Risperdal. Također, američka vlada navodi da je Janssen platio milijune dolara mita a da je zauzvrat tvrtka izvukla znatno veću financijsku korist.

In-Portal / Los Angeles Times