ĐURĐEVAC Izložba Hundertwassera i Hasegawe u gradskom muzeju

Prikazat će se kako su dvojica umjetnika, koji su u gotovo isto vrijeme, početkom 1960-ih  godina, odlučili otkrivati, učiti i primjenjivati nove tehnike izvan domovine, međusobno djelovala i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovoj umjetnosti. Austrijski umjetnik otišao je na istok, dok je japanski slikar napustio svoju zemlju i otišao na zapad

Hundertwasser, ilustracija

 

Izložba 'Orijent i Okcident' Friedensreicha Hundertwassera i Shoichija Hasegawe, još jedna pozornosti vrijedna izložba Muzej Grada Đurđevca, održat će se od 15. travnja do 30. listopada.

- Nakon uspješnih inozemnih izložbi Pabla Picassa, Marca Chagalla, Salvadora Dalija i Leonarda da Vincija koje su rezultirale velikim brojem posjetitelja, organiziranih grupnih i pojedinačnih, Muzej Grada Đurđevca nastavlja s velikim izložbenim projektima - najavljeno je.

Nastavak suradnje s Galerijom Böttingerhaus te kolekcionarom Richardom H. Mayerom ovaj put rezultirao je izložbom na kojoj će se predstaviti izbor iz grafičkih radova austrijskog slikara Hundertwassera (1928.-2000.) i japanskog umjetnika Hasegawe (1929.).

- Izložba litografija, serigrafija, drvoreza, akvarela i mješovitih tehnika poseban je izbor iz razdoblja stvaralaštva oba umjetnika na kojima posjetitelji mogu vidjeti utjecaje stranih kultura - ističe se u najavi.

Prikazat će se kako su dvojica umjetnika, koji su u gotovo isto vrijeme, početkom 1960-ih godina, odlučili otkrivati, učiti i primjenjivati nove tehnike izvan domovine,  međusobno djelovala i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovoj umjetnosti. Austrijski umjetnik otišao je na istok, dok je japanski slikar napustio svoju zemlju i otišao na zapad, napominje se.

Friedensreich Hundertwasser, slikar, grafičar i arhitekt, pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, a svoje uzore pronalazi u Schieleu, Klimtu i Kleeu. Odlazak u Pariz 1950. snažno je utjecao na Hundertwasserov život i rad, a svjetski poznat postaje kasnih 60-ih s nizom izložbi, predavanja i performansa diljem svijeta.

Shoichi Hasegawa, apstraktni slikar i grafičar, odselio je 1961. u Pariz, a njegovi akvareli, prozirni, ali gusti, pod utjecajem su lirske apstrakcije i umjetnika poput Rothka i Kleea. Danas mu se slike i grafike nalaze u zbirkama Bibliothèque Nationale u Parizu, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Victoria and Albert Museum u Londonu i Museum Fuji u Tokiju. Hasegawa živi i radi u Val-d’Oiseu u Francuskoj.

Muzej Grada Đurđevca smješten je u utvrdi Stari grad, spomeniku kulture Republike Hrvatske, uz koju je vezana Legenda o Picokima, usmena predaja temeljena na povijesnom događaju iz vremena turskih osvajanja, koja je od 2007. nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Na I. katu utvrde nalazi se galerijski prostori za održavanje izložbi, a u potkrovlju reprezentativni stalni postav slika hrvatskih umjetnika s kraja 19. i 20 stoljeća, dio bogate Donacije Ivana Lackovića Croate. Tijekom godine Muzej postavi 12-tak izložbi, te likovne radionice, predavanja i koncerte.

 

Hina

 

Povezane vijesti