Kako iskoristiti fondove Europske unije za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici

Seminar je organiziran s ciljem edukacije djelatnika sustava socijalne skrbi o mogućnostima i načinu korištenja strukturnih fondova Europske unije, a među ostalim predstavljen je i primjer Bugarske kao zemlje članice koja je strukurne fondove EU iskoristila za reformu sustava skrbi o djeci

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u suradnji s Europskom komisijom i Europskom skupinom stručnjaka za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici (EEG) organiziralo Seminar o korištenju strukturnih fondova Europske unije za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici, u hotelu International u Zagrebu. 
Seminar je organiziran s ciljem edukacije djelatnika sustava socijalne skrbi o mogućnostima i načinu korištenja strukturnih fondova Europske unije za prelazak s institucionalnog oblika skrbi na skrb u zajednici. U plenarnom dijelu seminara sudionici su upoznati s ulogom strukturnih fondova u promicanju socijalne uključenosti te novim pravilima vezanima uz korištenje strukturnih fondova za razdoblje 2014. – 2020. godine. Također, predstavljena su i dva dokumenta od iznimne važnosti za potencijalne prijavitelje projekata – Zajedničke europske smjernice za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici koje nude upute i praktične savjete o tome kako izvršiti trajni prijelaz s institucionalne skrbi na alternative oblike skrbi usmjerene na obitelj i zajednicu te  Priručnik za korištenje fondova Europske unije za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici izrađen kao pomoćni instrument svim javnim vlastima u Europi koje su uključene u programiranje i provedbu strukturnih i drugih fondova EU pri donošenju odluka koje će pomoći poboljšanju života građana koji trenutno žive u institucionalnoj skrbi. 
Predstavljen je primjer Bugarske kao zemlje članice koja je strukurne fondove Europske unije iskoristila za reformu sustava skrbi o djeci, dok su u interaktivnom dijelu seminara na dvije radionice razmatrani primjeri i mogućnosti prijave pojedinih projekata na strukturne fondove te uloga raznih dionika u procesu planiranja i provedbe projekata.

Izvor: MSPM

Foto: PIXSELL