OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Benefiti donošenja Zakona o osobnoj asistenciji na primjeru Slovenije

Zanimanje osobnih asistenata nije prepoznato u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja niti je uređeno zakonom. Zbog toga smo nezaštićeni, ne znamo koji su točno naši zadaci, pa radimo i poslove koji spadaju u domenu zdravstva, a ne postoje mehanizmi kojima nas se štiti, kažu iz inicijative

Grafika i tekst problema.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno pokrenuli su udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, tako da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su online kampanju koju pratimo već neko vrijeme i u kojoj će putem Facebook postova u narednim tjednima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Ovaj put osvrnuli su se na slovenski Zakon o osobnoj asistenciji i benefite koje je on donio korisnicima i asistentima.

- Zanimanje osobnih asistenata nije prepoznato u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja niti je uređeno zakonom. Zbog toga smo nezaštićeni, ne znamo koji su točno naši zadaci, pa radimo i poslove koji spadaju u domenu zdravstva, a ne postoje mehanizmi kojima nas se štiti.

Kao što pokazuje primjer iz Slovenije, Zakon o osobnoj asistenciji donio bi mnoge pomake: uredio bi pravo na osobnu asistenciju i način njezina ostvarivanja, definirao osobnu asistenciju i naše zadatke te zadatke države u smislu financiranja i razvoja usluge, način na koji korisnik bira asistenta, kao i provoditelje i oblik obavezne edukacije, a naposljetku i nadzor i sankcije za one koji krše zakon.

Pozivamo sve zainteresirane za borbu za poboljšanje uvjeta rada da se učlane u Regionalni industrijski sindikat koji okuplja osobne asistente na području Hrvatske - poručili su.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti