IGOR BERISLAVIĆ Hrvatski plivači s invaliditetom u Portugalu su ostvarili sjajan rezulutat

Pokušavamo promijeniti dosadašnji sustav razvoja naših plivača te uz podršku Hrvatskog paraolimpijskog odobora i Hrvatskog paraplivačkog saveza osigurati dugoročno praćenje naših mladih sportaša kroz čitav niz zajedničkih priprema i edukacija stručnog kadra, kako bi smjena generacija koja se događa bila čim bezbolnija, kaže Igor Berislavić

Plivanje, osobe s invaliditetom

 

Ovog je vikenda završilo WPS Europsko paraplivačko prvenstvo, koje se održavalo u Funchalu na portugalskoj Madeiri, s po dva hrvatska finala te novim hrvatskim rekordom Paule Novine.

Prekjučer je svojim nastupom Tomi Brajša u finalu na 200 metara slobodno (S4) s 3:32.32 zauzeo šesto mjesto i najavio svoju kandidaturu za odlazak na Paraolimpijske igre u Tokiju.

Prema riječima v.d. izbornika Igora Berislavića, on će tjelima Hrvatskog paraolimpijskog odbora predložiti da Tomija Brajšu imenuju za trećeg hrvatskog paraplivača koji bi trebao nastupiti koncem kolovoza na 16. Paraolimpijskim igrama.

- Tomi se svojim izvrsnim nastupima u Funchalu na portugalskoj Madeiri nametnuo kao treći potencijalni kandidat za nastup na Paraolimpijskim igrama. U neizvjesnom nadmetanju Brajše i Ante Rađe, koji su isto pozicionirani na WPS rang listi kvalificiranih za Paraolimpijske igre, u konačnici je presudilo što Brajša uz jednu MQS ima isplivane i dvije MET za Tokio, stoga želio bih još jednom čestitati Tomi, njegovom sadašnjem treneru Ivanu Perzelu, Tomijevom dugogodišnjem treneru Ferdinandu Majoru, Plivačkom klubu 'Natator' i cjelom stručnom timu na ispunjenju kriterija za odlazak u Tokyo, a sada je na redu da moj prijedlog usvoje tijela Hrvatskog paraolimpijskog odbora - zaključio je izbornik Igor Berislavić.

Hrvatsko paraplivanje ovaj je vikend imalo još jedno finale - i to Karla Kneževića u disciplini 50 metara slobodno (S7) koji je s vremenom 32.39 zauzeo osmo mjesto.

Isto tako, u finalu discipline 100 metara prsno (SB8) Paula Novina zauzela je peto mjesto s vremenom od 1:33.19, što je novi hrvatski rekord, za više od pola sekunde bolji od dosadašnjeg rekorda Ane Sršen.

U drugom hrvatskom finalu Karlo Knežević je u disciplini 100 metara slobodno (S7) zauzeo sedmo mjesto s vremenom od 1:13.34.

Rezime nastupa na Madeiri glasio bi da je od ukupno 24 nastupa naših paraplivačača ostvareno deset ulazaka u finala, šest su puta postavljali nove hrvatske rekorde i ostvarili najbolja ovosezonska vremena u 23 utrke. Uz sve navedeno, Dino Sinovčić je osvojio srebrnu medalju i time opravdao očekivanja koja imamo od njega u Tokiju. Hrvatsku paraplivačku reprezentaciju očekuju završne pripreme za POI Tokyo u turskom Beleku od 4. do 16. srpnja.

Izbornik Igor Berislavić, po okončanju natjecanja, rezimirao je dojmove u nekoliko rečenica.

- Ovo je veliki uspjeh za hrvatsko paraplivanje. Uzevši u obzir prosjek od 25 godina, koji imaju naši najbolji paraplivači, ovaj uspjeh se čini još i većim. Paula Novina, koja ima 17 godina, približila se MQS (A) paraolimpijskoj normi na manje od sekunde, što dosta govori o njezinom potencijalu i o očekivanjima koja u budućnosti imamo od nje. Osim Paule i Mateja Petrlića, svi naši najbolji plivači su iznad 25 godina starosti što nas čini jednom od najstarijih reprezentacija na ovom natjecanju te je nužno dugoročno sustavno pomlađivanje reprezentacije. Pokušavamo promijeniti dosadašnji sustav razvoja naših plivača te uz podršku Hrvatskog paraolimpijskog odobora i Hrvatskog paraplivačkog saveza osigurati dugoročno praćenje naših mladih sportaša kroz čitav niz zajedničkih priprema i edukacija stručnog kadra, kako bi smjena generacija koja se događa bila čim bezbolnija - zaključio je Igor Berislavić.

 

Darko Matić/HPO

 

Povezane vijesti