Okrugli stol: Kako spriječiti nasilje nad djecom na internetu?

Kao posljedica pretrpljenog elektroničkog nasilja kod djeteta se može javiti slabiji uspjeh i popuštanje u školi, izostajanje iz škole, zatvaranje u sebe, depresija, pa čak i pokušaj suicida

Okrugli stol o cyberbullyngu "Izazovi suočavanja s elektroničkim zlostavljanjem u Hrvatskoj", održan 18.10.2013. u organizaciji Matice hrvatske u Zagrebu, započeo je predstavljanjem rezultata istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook (http://www.hrabritelefon.hr/novosti/hrabri-telefon-i-poliklinika-za-zastitu-djece-grada-zagreba-objavili-rezultate-istrazivanja-o-iskustvima-i-ponasanju-djece-na-internetu-i-na-drustvenoj-mrezi-facebook/).

Riječ je o istraživanju Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, a podaci koji su se na okruglom stolu mogli čuti poražavajući su. Naime, istraživanje, koje je obuhvatilo 1489 djece u Hrvatskoj, pokazalo je između ostalog kako čak dvoje od troje djece prije navršene trinaeste godine otvori Facebook profil. Drugi podatak govori kako od 93 posto ispitane djece, koliko ih ukupno ima vlastiti profil, četvero od njih petero u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže.

O sve aktualnijem problemu elektroničkog zlostavljanja govorili su: Danko Salopek (predstavnik MUP-a), Marija Renić (Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu), Gordana Buljan Flander (Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba), Vinko Filipović (Agencija za odgoj i obrazovanje), Žarko Čižmar (Telecentar), Suzana Hitrec (Udruga srednjoškolskih ravnatelja RH), Krešimir Mikić (Učiteljski fakultet), Renata Ivanković (Carnet, Centar za sigurniji Internet), uz moderiranje Igora Kanižaja (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu) i Klare Čičin-Šain (Matica hrvatska).

Iznesena su zanimljiva stajališta i korisni savjeti za djecu i roditelje, neke od njih pročitajte u nastavku.

Kako uočiti elektroničko nasilje?

U sprečavanju elektroničkog nasilja najveća odgovornost leži u roditeljima. Oni su ti koji ne smiju djeci i maloljetnicima dopustiti da sama, bez nadzora i kontrole putuju prostranstvima virtalnoga svijeta. Odgovornost je roditelja da zaštiti dijete na način da ga nadzire te upozori na opasnosti koje vrebaju 's druge strane'. Virtualni svijet postao je realnost, a korištenje interneta treba biti selektivno i odgovorno.

Ukoliko se djetetu ili maloljetniku elektroničko nasilje ipak dogodi, ono što je u tom trenutku najvažnije jest osoba koja će ga saslušati, uz puno razumijevanja i shvaćanja ozbiljnosti situacije (bez nijekanja važnosti onoga što se dogodilo i bez tješenja kako će se sve s vremenom zaboraviti). Kao posljedica pretrpljenog elektroničkog nasilja kod djeteta se može javiti slabiji uspjeh i popuštanje u školi, izostajanje iz škole, zatvaranje u sebe, depresija, pa čak i pokušaj suicida.

Što ako se dogodi cyberbullyng?

Žrtva, roditelj ili nastavnik nasilje može u svakom trenutku prijaviti policiji jednim klikom, preko aplikacije Red Button, odnosno, ukoliko je riječ o ozbiljnijoj prijetnji, na telefon broj 192. U tom slučaju slijede istražne radnje te po potrebi suradnja s Državnim odvjetništvom.

Za pomoć žrtvi nasilja, na raspolaganju je i stručno osoblje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabri telefon te Centar za sigurniji Internet.

Svakako je važno istaknuti kako je i škola obavezna prijaviti elektroničko nasilje što proizlazi iz Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Sve nadležne institucije i organizacije nastavit će sa svojim aktivnostima u cilju sprečavanja elektroničkog nasilja i educiranja djece, mladih i odraslih.

Dakako, na okruglom stolu naglašena je važnost medija u edukaciji. Stoga, kako bismo i sami dali medijku podršku ovoj značajnoj temi u nastavku navodimo nekoliko korisnih linkova te ih preporučujemo djeci, mladima i njihovim roditeljima.

• Zlostavljanje putem mobitela i interneta - suvremenih tehnologija http://www.mup.hr/13047.aspx

• MUP: prijavi zlostavljanje nad djetetom na https://redbutton.mup.hr/
• Hrabri telefon (116 111) http://www.hrabritelefon.hr/

• Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba http://www.poliklinika-djeca.hr/

• Centar za sigurniji internet http://www.sigurnijiinternet.hr/

• Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima

•  Djeca medija http://www.djecamedija.org

http://www.youtube.com/watch?v=dOTen2DhP0k#t=134

In-Portal