SABOR Podrška Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem

I vladajući i oporba u srijedu su u saborskoj raspravi podržali prijedlog Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem kojim se uređuje status osiguranika - osoba s invaliditetom oko beneficiranog staža i snižavanja dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu

Ljubica Lukačić u Saboru.

 

Zakon se, prema prijedlogu, horizontalno usklađuje s temeljnim propisom koji uređuje status osoba s invaliditetom u sustavu rada i zapošljavanja te se daje dodatna mogućnost izjednačavanja prava osoba s invaliditetom u sustavu mirovinskog osiguranja. Zakonskim prijedlogom ujedno se ispunjavaju obveze koje je Republika Hrvatska preuzela kao stranka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Prijedlogom zakona izdvaja se kategorija osiguranika - osoba s invaliditetom od ostale dvije kategorije osiguranika koje mogu ostvarivati prava iz Zakona. To su osiguranici koji rade na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima i osiguranici koji obavljaju zanimanja u kojima nakon određenih godina života, zbog naravi i težine posla, fiziološke funkcije organizma opadaju u mjeri da onemogućavaju daljnje uspješno obavljanje posla, na način da im se proširuje mogućnost ostvarivanja prava. Izdvajanje te kategorije osoba opravdano je zbog specifičnog statusa, s obzirom da se radi o krugu osoba koje trebaju ostvariti određene beneficije temeljem činjenice da je njihovo zdravstveno stanje narušeno do te mjere da ne mogu u potpunosti konkurirati na otvorenom tržištu rada. Stoga je nužno da imaju kraći radni vijek uslijed njihove zdravstvene situacije, pojasnila je državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić.

Predlaže se svojevrsna pozitivna diskriminacija osoba s invaliditetom, s obzirom da temelj za priznavanje staža osiguranja s povećanim trajanjem i sniženje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu kod ove kategorije osoba nije rad na štetnim i za zdravlje opasnim poslovima, nego zdravstveno stanje osoba s invaliditetom. Stoga je cilj prijedloga zakona da se osobama s invaliditetom omogući ostvarivanje ‘beneficija’ koje su propisane Zakonom, ne samo u slučaju kada su zaposlene i osigurane na mirovinsko osiguranje po toj osnovi, već i u drugim slučajevima.

Potporu zakonskom prijedlogu najavila je Ivana Posavec Krivec u ime Klub SDP-a rekavši kako se njime proširuje broj osoba na koje se odnosi, odnosno na osobe s invaliditetom, ocjenivši kako je potreban hrvatskom društvu. Njime se pozitivno diskriminiraju osobe s invaliditetom.

Podržao je ga je i Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekavši kako je potreban i progresivan, dodavši kako je potrebno osigurati dodatne instrumente za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Silvano Hrelja (Klub HSS-HSU) podržao je zakonski prijedlog rekavši da se radi o pozitivnoj diskriminaciji slabijih u svijetu rada i kako se njime proširuje potencijalni krug korisnika staža osiguranja s povećanim trajanjem.

Ljubica Lukačić (Klub HDZ-a) najavila je podršku zakonskom prijedlogu ocijenivši kako se radi o velikom koraku naprijed i izjednačavanju osoba s invaliditetom.

I Dalija Orešković (Klub Centar - Glas) podržala je zaštitu osoba s invaliditetom i njihovo uključivanje na tržište rada.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti