PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Preporuka za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva

Ne ulazeći u razloge odluke određivanja tako kratkog roka unutar kojega su božićni i novogodišnji blagdani, kao i podržavanje kriterija 'najbržeg prsta', upozoravamo na neprihvatljivost ovakvog postupka u kojemu je važno biti najbrži, a ne najbolji i u kojemu se ne poštuju različitosti mogućnosti, navodi pravobraniteljica Slonjšak

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za OSI

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je preporuku nadležnim ministarstvima te Zakladi za razvoj civilnog društva, koju In Portal prenosi u cijelosti.

- Izražavamo zabrinutost rokovima i kriterijima objavljenog natječaja 'Jačanje kapaciteta OCD za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice'. Unatoč više puta iskazanim primjedbama da je selekcija po principu 'najbržeg prsta' posve neprimjerena i u suprotnosti sa samom svrhom i ciljevima raspisivanja natječaja ove vrste – isti princip je zadržan i ovom prigodom te će kao takav u konkretnom slučaju eliminirati upravo one kojima je namijenjen.

Osim toga, potencijalnim prijaviteljima uvjetovani su za prijavu na ovaj natječaj nedopustivo kratki rokovi i ne ostavljaju minimum mogućnosti za pripremu kvalitetnih projekata.
Ne ulazeći u razloge odluke određivanja tako kratkog roka unutar kojega su božićni i novogodišnji blagdani, kao i podržavanje kriterija 'najbržeg prsta', upozoravamo na neprihvatljivost ovakvog postupka u kojemu je važno biti najbrži, a ne najbolji i u kojemu se ne poštuju različitosti mogućnosti.
Naglašavamo da je ovako propisana procedura i u koliziji s ciljevima objavljenima u uputama za prijavitelje gdje je naglasak stavljen upravo na osiguravanju uvjeta organizacijama civilnoga društva za izgradnju vlastitih kapaciteta za suočavanje s kriznim situacijama poput pandemije COVID-19, ali i organiziranje aktivnosti kojima se sukladno procijenjenim potrebama osiguravaju usluge od općeg interesa i konkretni vidovi pomoći sukladno specifičnostima pojedinih skupina građana kako bi se ublažili negativni učinci krize.

Napominjemo da je iznimno važno voditi računa o činjenici da mnogi korisnici organizacija civilnog društva koji žive u ruralnim i otočnim sredinama nemaju pristup online alatima (slabe internetske veze, udaljeni poštanski uredi) ili im je taj pristup otežan te ih ovako propisana procedura lokalne organizacije civilnog društva u startu stavlja u neravnopravan položaj. Jednako važnim smatramo istaknuti da se radi o udrugama koje nemaju niti jedan europski projekt, a sredstva su im ispod maksimuma.

Sukladno propisanim ciljevima, odnosno jačanju kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva u svrhu regionalnog ujednačavanja društveno-ekonomskog razvoja, a s obzirom na važnost ovog natječaja koji omogućava lokalnim organizacijama civilnog društva pristup sredstvima EU fondova za provedbu programa životno važnih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, dajemo punu potporu opravdanim zahtjevima organizacija civilnog društva istaknutima u otvorenom pismu od 17. prosinca 2020. te molimo da se po istim žurno postupi - zaključuje praboraniteljica Slonjšak.

Božica Ravlić

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti