ANKA SLONJŠAK Stručni savjet Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Opetovano je naglašeno veliko nezadovoljstvo odgađanjem donošenja okvira za osobnu asistenciju i inkluzivni dodatak te odgađanje donošenja izmjena i dopuna važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Prema dostupnim informacijama većina ovih pitanja se odgađa za 2022. godinu

Anka Slonjšak

 

Treći put ove godine, 10. prosinca, u virtualnom okruženju ZOOM platforme, održan je sastanak 4. saziva Stručnog savjeta Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Na sastanku je tijekom dvosatnih rasprava raspravljano o aktualnim temama važnim za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Od članova Stručnog savjeta današnjem sastanku su prisustvovali Mirna Sabljar (Osijek), Ivana Azenić-Dubravčić (Vukovar), Petra Palenkaš (Zagreb), Marina Mokus (Zagreb) Nada Bjelčić (Zagreb), Dženita Lazarević (Dubrovnik), Željko Pudić (Slavonski Brod), Denis Peloza (Pula), Joško Matić (Zagreb), Gordana Jurčević (Karlovac), Tihomir Žiljak (Zagreb), Leke Sokolaj (Zagreb), Denis Marijon (Zagreb) i Marko Buljevac (Zagreb). Osim članova stručnog savjeta sastanku su prisustvovali i savjetnici iz područnih ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom iz Osijeka i Splita.

Zbog trenutnih okolnosti vezano za COVID-19 i ponovnog djelomičnog zatvaranja, značajna pažnja posvećena je utjecaju korona krize na život i zdravlje osoba s invaliditetom. Kao posebni problemi prepoznati su nedostupnost zdravstvenih usluga, terapijskih i rehabilitacijskih postupaka usmjerenih na održavanje zdravstvenog stanja, nedostatak ili ograničenost osobne asistencije, nedostatak bolničkog osoblja i antidekubitalne opreme (posebno antidekubitalnih madraca) u bolničkim ustanovama te drugi brojni izazovi koji onemogućavaju normalan život i funkcioniranje osoba s invaliditetom i njihovih bližnjih.

Posebna rasprava vodila se vezano uz najavu dolaska cjepiva i procese procjepljivanja stanovništva gdje još uvijek postoji veliki broj nepoznanica. Kao izazov se postavilo pitanje obveze cijepljenja osobnih asistenata.
Zatim su otvorena pitanja – što činiti kada oba roditelja djeteta s teškoćama obole od korone; kako dodatno pružiti psihološku pomoć osobama s invaliditetom; kako se nositi s izazovima koji se mijenjaju iz dana u dan i dr.

Tijekom sastanka više puta je većina sudionika iskazala nezadovoljstvo zbog ne donošenja izmjena i poboljšavanja važećeg zakonskog okvira, kao i načina i sporosti rada pojedinih radnih skupina osnovanih pri nadležnim ministarstvima.
Opetovano je naglašeno veliko nezadovoljstvo odgađanjem donošenja okvira za osobnu asistenciju i inkluzivni dodatak te odgađanje donošenja izmjena i dopuna važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Prema dostupnim informacijama većina ovih pitanja se odgađa za 2022. godinu.

Također, Ured pravobraniteljice je podijelio informacije o postupanjima nadležnih tijela s preporukama koje su upućivane tijekom razdoblja od prošlog sastanka, provedenim aktivnostima i zapažanjima iz rada sa strankama.

Zbog nemogućnosti nesmetanog rada po predviđenom planu i programu Stručnog savjeta tijekom 2020. godine, Pravobraniteljica je donijela odluku da se mandat u ovoj godini svim izabranim članicama i članovima Stručnog savjeta produži za sljedeću 2021. godinu, o čemu će svi članovi dobiti na izbor za potpis aneks važećeg Sporazuma.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku su sudjelovali pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, te savjetnici Mario Burek i Maja Karaman Grbavac.

Božica Ravlić

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti