Međunarodni dan bijelog štapa u Hrvatskoj knjižnici za slijepe

Ovom prigodom Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice te Knjižnica grada Zagreba uručit će po jedan primjerak taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile“ Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek“.

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici za slijepe 15. listopada 2013. godine u 12 sati otvorit će se izložba LUTKE lutkarice Anice Kraljević iz Udruge za poticanje i oslobađanje kreativnosti kod djece i mladeži "Pjetlić Zlatokrijestić“.
Lutke su namijenjene scenskom odgoju djece, a služe kao didaktička igračka u ruci djeteta ili pak kao didaktičko sredstvo i pomagalo u ruci odgojitelja ili nastavnika u školi.
Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovat će učenici osnovne škole Centra za odgoj i obrazovanje slijepih  "Vinko Bek“ sa svojim nastavnicima i odgojiteljima te djeca mlađe osnovnoškolske dobi koja se školuju u integraciji.

Tom prigodom, Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručit će na poklon po jedan primjerak  taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile“ Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek“.
Slikovnica je izrađena ručno i u potpunosti prema međunarodnim smjernicama za izradu taktilnih slikovnica (Typhlo & Tactus Guidelines for making tactile books), a  u okviru projekta za poticanje čitanja i društvenu integraciju djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom "Knjižnica širom otvorenih vrata“.
Ilustracije su u taktilnim slikovnicama reljefne i izvedene u različitim tehnikama, dok je tekst otisnut  Brailleovom abecedom i na uvećanom crnom tisku.
Taktilne slikovnice namijenjene su svoj djeci, a osobito slijepima i visoko slabovidnima.
Izvor: http://www.hkzasl.hr

Foto: PIXSELL