GI POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM Odgađanje donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji je nedopustivo

Podsjetili su da su mnoge hrvatske Vlade obećavale donošenje oba zakona, no čini se kako će to i dalje ostati prazno slovo na papiru

 

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom poručila je u srijedu kako je nedopustivo da Vlada odgađa donošenje Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te su ih pozvali da takvu odluku promijene.

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' posljednjih godina djelovanja traži sustavna rješenja položaja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Kontinuirano inzistiraju na donošenju dva ključna zakona: Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji. Tijekom 2019. godine formirane su radne skupine koje su intenzivno radile na uobličavanju oba zakona.

- Smatrali smo da će nova Vlada nastaviti s njihovom izradom, tim više što smo dobili čvrsta jamstva da će oba zakona biti izglasana do kraja 2021.

Stoga je razumljiva naša ogorčenost saznanjem da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijale ne planira tijekom 2021. godine donijeti spomenute zakone sukladno Planu normativnih aktivnosti Ministarstva za 2021. godinu objavljenog 11. rujna 2020. na e-savjetovanju – stoji u priopćenju inicijative.

Podsjetili su da su mnoge hrvatske Vlade obećavale donošenje oba zakona, no čini se kako će to i dalje ostati prazno slovo na papiru. Zašto su ova dva zakona važna? Naveli su nekoliko razloga:

- Danas su naknade koje dobivaju osobe s invaliditetom svojevrsni vid socijalne pomoći. One ne ispunjavaju svrhu pomoći pri uključivanju u zajednicu o čemu su Republiku Hrvatsku upozorili i Komitet UN-a za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te u mnogim godišnjim izvješćima pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

- Usluga osobne asistencije danas ovisi o projektima udruga te mnoge osobe s invaliditetom koje imaju prijeku potrebu za osobnom asistencijom do nje ne mogu doći. Time su stavljeni u diskriminativni položaj u odnosu na druge osobe koje uslugu koriste samo zato što u njihovom mjestu postoji udruga koja se prijavila na projekt.

Podsjetili su kako je HDZ još 2016. obećao donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku do kraja 2021. Navode kako je resorni ministar Josip Aladrović nedavno kazao kako dva zakona nisu u planu za 2021. godinu uz razloge da je situacija kompleksna i da su ti zakoni financijski zahtjevni s obzirom na trenutne fiskalne mogućnosti.

- Drugim riječima, za najugroženije skupine našeg društva nema novaca. Po dobrom starom običaju svih hrvatskih Vlada uvijek najranjivije skupine u vrijeme krize najviše nastradaju. Imali bismo razumijevanja za ove riječi kada bi došlo do smanjenja svih dužnosničkih plaća i ostalih privilegija, no nikako ne možemo prihvatiti nastavak diskriminacije osoba s invaliditetom pod alibijem nedostatka novaca. Naime, posljednjih dana vidimo da novaca itekako ima. Stoga izražavamo svoje protivljenje ovakvoj odluci i pozivamo Vladu Republike Hrvatske, premijera Plenkovića i resornog ministra da u plan normativnih aktivnosti uvrste ova dva zakona i pokrenu rad radnih skupina koje su radile na izradi navedenih zakona. Realnim rokom donošenja zakona smatramo kraj drugog kvartala 2021. godine  - poručili su u priopćenju.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti