COVID-19 Protokol u slučaju sumnje ili potvrđene zaraze virusom kod osoba s invaliditetom

Na određenu populaciju, poput osoba s invaliditetom, koronavirus može imati značajnije implikacije. Valja naglasiti kako su zbog različitih prepreka i poteškoća u svakodnevnom životu osobe s invaliditetom izloženije koronavirusu

 

Zdravstvena zaštita za osobe s invaliditetom treba biti dostupna, povoljna i inkluzivna. Navedeno podrazumijeva potpunu dostupnost svim bolničkim centrima, online pristup zdravstvenim uslugama, pružanje podrške osobama s invaliditetom za zdravstvene potrebe i kućna savjetovanja, kako bi se smanjila učestalost izlazaka osoba s invaliditetom na javna mjesta.

Prema dosadašnjim podacima, utvrđeno je kako na određenu populaciju, poput osoba s invaliditetom, koronavirus može imati značajnije implikacije. Valja naglasiti kako su zbog različitih prepreka i poteškoća u svakodnevnom životu osobe s invaliditetom izloženije koronavirusu, javio je tada Poslovni.hr, a prenio i In Portal.

Ujedno, osobe s invaliditetom u većem su riziku od razvoja teže kliničke slike, jer koronavirus pogoršava postojeće zdravstveno stanje, osobito negativno utječe na respiratorne funkcije, funkcije imunološkog sustava, te zdravstveno stanje osoba sa srčanim bolestima ili dijabetesom.

Svjetska zdravstvena organizacija u ožujku je naglasila da tijekom pandemije koronavirusa zdravstvena zaštita za osobe s invaliditetom treba biti dostupna, povoljna i inkluzivna. Navedeno podrazumijeva potpunu dostupnost svim bolničkim centrima, online pristup zdravstvenim uslugama, pružanje podrške osobama s invaliditetom za zdravstvene potrebe i kućna savjetovanja, kako bi se smanjila učestalost izlazaka osoba s invaliditetom na javna mjesta.

S obzirom na to da je koronavirus i u rujnu među nama odlučili smo se obratiti u Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo socijale, u Stožer civilne zaštite, Ministarstvo zdravstva i Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević s nekoliko pitanja što i kako raditi u sliučaju sumnje da je osoba s invaliditetom oboljela ili utvrđeno oboljela od koronavirusa, od postupka testiranja do eventualne hospitalizacije. Odgovori su nam stigli iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.

Koji je postupak odlaska na testiranje ako liječnik ima sumnju da je osoba s invaliditetom oboljela?

- Testiranje se prvenstveno provodi po drive-in principu tako da osoba s invaliditetom može biti dovezana ili se sama dovesti u drive-in. Najčešće neće biti potrebno da osoba s invaliditetom izlazi iz vozila već je dovoljno spustiti prozor. U slučaju nemogućnosti organiziranja prijevoza, moguće je osloniti se na sanitetski prijevoz.

U populaciji osoba s invaliditetom ima zaista raznih dijagnoza, stanja. Možete li nam objasniti kako bi izgledala hospitalizacija nepokretne osobe u kolicima s obzirom na specifične potrebe i nemogućnost samozbrinjavanja, konkretno, dali je osobi u kolicima omogućena pratnja iz obitelji tijekom boravka u bolnici, ili brigu o osobi kompletno preuzima bolničko osoblje?

- Navedeno će ovisit o zdravstvenom stanju osobe te o tipu podrške koju pomoćnik pruža. Zdravstvena njega se može pružiti u okviru kapaciteta bolnice, kao i primjerice pomoć pri hranjenju i slično. Ako bi pratnja osobe s invaliditetom koja je pozitivna na COVID-19 bila nužna, osoba u pratnji trebala bi biti odgovarajuće zaštićena primjerenom razinom osobne zaštitne opreme. Za osobu u pratnji ipak bi bilo povoljnije, kada je god to moguće, da se izbjegne njeno zadržavanje u bolnici u pratnji COVID-19 pozitivne osobe s invaliditetom, naročito ako se uzme u obzir razina osposobljenosti za korištenje osobne zaštitne opreme te da se ipak, sva podrška osigura u okviru bolnice.

Zanimalo nas je nas i je li, primjerice, za gluhu osobu osiguran prevoditelj na znakovni jezik tijekom cijelog postupka liječenja kako bi osoba dobila sve potrebne informacije o svom stanju na njoj razumljiv način.

- Prevoditelj na znakovni jezik je uvijek dobrodošao u pratnji osobe oštećenog sluha te je to kategorija koja je izuzeta od obaveze nošenja maske ako je za sporazumijevanje nužno čitanje s lica i usana kao što je navedeno u sljedećem dokumentu  Izuzeće od obveze nošenja maske.

Zbog ranije navedenog rizika za osobu u pratnji osobe koja je pozitivna na COVID-19 pri čemu je upitno može li se i uz osobnu zaštitnu opremu zaštiti od zaraze, ipak je potrebno kada je god moguće, organizirati hospitalizaciju na način da se primjerena komunikacija osigura na neki drugi način, primjerice pisanjem na papir ili slično.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti