NEOBIČNA ZNANOST Koncertom u Leipzigu testiraju rizik od zaraze koronavirusom

Publika na koncertu bit će opremljena uređajima koji će omogućiti praćenje kontakata, dok će senzori na stropu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovu kretanju

 

U njemačkome Leipzigu u subotu će se održati neobičan eksperimentalni koncert na kojemu će znanstvenici voditi računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima ovog tipa.

Njemački pop pjevač Tim Bendzko je udružio snage sa znanstvenicima Sveučilišne bolnice u Halleu kako bi se ustanovilo mogu li se okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na nogometnim stadionima nastaviti i tijekom pandemije. To će pokušati otkriti večerašnjim koncertom. 

- Želimo ustanoviti kolik je broj međusobnih kontakata sudionika koncerta, što zapravo još uvijek nije jasno - rekao je voditelj studije Stefan Moritz.

Publika na koncertu bit će opremljena uređajima koji će omogućiti praćenje kontakata, dok će senzori na stropu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovu kretanju.

Svima će se podijeliti fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo.

- Nakon koncerta ćemo, uz pomoć UV svjetiljki ustanoviti koje površine posebno jako svijetle, što znači da su ih posjetitelji vrlo često doticali - pojasnio je Moritz.

Za sudjelovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera. Organizatori pretpostavljaju da su takvoj brojci kumovale i neke zakašnjele online prijave.

Projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizirale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt.

U objema je trenutačno dopuštena organizacija većih događaja s do 1000 sudionika, no pod precizno određenim uvjetima.

Rezultati studije očekuju se u listopadu.

Svi će sudionici prije subotnjeg koncerta organizatorima morati podastrijeti dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta svi će nositi zaštitne maske FFP2.
Autor: Hina

 

Povezane vijesti