VLADA RH Sastanak premijera Plenkovića s predstavnicima osoba s invaliditetom na temu aktualnog položaja OSI populacije

OSI se nalaze u izuzetno teškom razdoblju i položaju, usto su osobe s invaliditetom u našem društvu u većini ovisni o socijalnim naknadama, pasivni i izolirani, istaknula je pravobraniteljica Anka Slonjšak

Ilustracija

U prostorijama Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu proteklog je tjedna održan sastanak predstavnika osoba s invaliditetom s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH, na temu aktualnog stanja i problematike vezane za OSI. Na sastanku su sudjelovali, uz predsjednika Vlade RH i njegovih suradnika, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te predstavnici saveza i udruga OSI, objavljeno je na stranici posi.hr.

Premijer Plenković u uvodnom je dijelu pozdravio nazočne i zahvalio na suradnji, a potom izložio rezultate rada prethodne Vlade te planove za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Nakon izlaganja drugih predstavnika osoba s invaliditetom, pravobraniteljica Slonjšak istaknula je da kao institucija na najvišoj razini čija je svrha zaštita prava OSI, a prema iskustvima (pritužbama i informacijama) smatra:

- Da se OSI nalaze u izuzetno teškom razdoblju i položaju te da su OSI u našem društvu u većini ovisni o socijalnim naknadama, pasivni i izolirani.
- Da uz kršenja prava iz raznih područja na koja se OSI pritužuju, a vezano uz njihovu egzistenciju, posljedice invaliditeta te uključivanja u život, od dostupnosti zdravstvenih usluga, adekvatnog inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja i ostanka na radnome mjestu, a sve uz podršku i razumijevanje koje vrlo često izostaje, uslijed pandemije koronavirusom kvaliteta života OSI je ozbiljno narušena od fizičkog do mentalnog zdravlja te prava na kretanje u vlastitom domu, kao i u ustanovama, čime se dodatno potenciraju problemi koje OSI imaju godinama.
Pravobraniteljica je istaknula da je upitno na koji način OSI uliti sigurnost i svu potrebnu podršku od asistencije, osoblja i opreme, te nadodala da ako se doista želi unaprijediti postojeći sustav potrebno je osigurati stvarnu participaciju OSI u društvu kako bi isti postali aktivni građani te napomenula da država u tome ima ključnu ulogu.

Pravobraniteljica je dodala da, uvažavajući dosadašnje pozitivne pomake u proteklom razdoblju, sažeto preporučuje sljedeće:

- materijalne naknade, posebice naknade s osnova invaliditeta, moraju biti bez cenzusa jer služe za pokrivanje troškova posljedica invaliditeta što kod nekih oštećenja prelazi mjesečno i nekoliko tisuća kuna, a što obitelji i OSI ne mogu ili pokrivaju vrlo teško;
- oko 20 posto OSI već sada živi u uvjetima siromaštva, te je u tu svrhu potrebno osigurati značajnija financijska sredstva;
- osigurati usluge u zajednici jer uočavamo da navedene usluge nisu dovoljne – od neovisnog življenja do podrške radu – te da je u tu svrhu potrebno donijeti nove propise i izmijeniti kao i uskladiti postojeće, npr. donijeti Zakon o asistentu, Zakon o inkluzivnom dodatku, Zakon o sustavnom financiranju udruga, uskladiti nove zakone i Zakon o socijalnoj skrbi, izmijeniti Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakon o radu i dr.
- osnovati radne skupine koje će raditi kontinuirano i sastajati se često te čiji će članovi biti eksperti i čije će se mišljenje slušati i uvažavati te da svakako participiraju OSI;
- sredstva EU fondova usmjeriti na one usluge koje izostaju, osigurati lakšu dostupnost njihovom korištenju (npr. ukloniti pravilo najbržeg prsta) te osigurati da OSI ostaju u vlastitim domovima i da imaju od potrebne asistencije do prijevoza kako bi mogle otići nesmetano i uz podršku i doktoru, u školu, na posao i dr.
- osigurati opstojnost pružatelja usluga i udruga koje provode neke od najznačajnijih usluga u lokalnim sredinama, npr. osobni asistent, videći pratitelj, njegovatelji, tumači za gluhe i komunikacijski posrednici, usluge rane intervencije poput psihologa, fizioterapeuta, logopeda za DTUR – osigurati zakonodavni okvir, kontrolu i nadzor kako se ne bi dovelo u pitanje OSI da će dobiti uslugu npr. asistencije bez koje ne može živjeti.

Pravobraniteljica je posebno istaknula da korona virus ne može i ne smije biti opravdanje za nečinjenje.
Pravobraniteljica je na kraju svog izlaganja rekla da su Vlada RH i ovaj sustav kroz protekle četiri godine već upoznali izazove i položaj OSI u kojem se danas nalaze te kako ima velika očekivanja i nada se zajedničkoj suradnji OSI, Pravobraniteljstva i Vlade RH, da će se uvažavanjem mišljenja učiniti željeni pomaci i konkretni potezi.

 

Autor: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti