NJEMAČKO ISTRAŽIVANJE Antitijela na koronavirus nestaju nakon nekoliko mjeseci

Studija znanstvenika iz Münchena sugerira da se antitijela protiv koronavirusa ne zadržavaju u tijelu dulje od nekoliko mjeseci što dovodi u pitanje učinkovitost eventualnog cjepiva ili dugoročni imunitet

 

Testovi na bolesnicima liječenima u minhenskoj klinici Schwabing pokazali su značajni pad broja neutralizirajućih antitijela u krvi, kazao je Clemens Wendtner, viši savjetnik odjela za zarazne bolesti bolnice.

- Kod četiri od devet pacijenata uočili smo pad neutralizirajućih antitijela na vrlo specifičnom testu koji se može provesti u laboratoriju visoke sigurnosti - kaže Wendtner.

- Sad se tek može spekulirati o utjecaju toga otkrića na dugoročni imunitet i strategije razvoja cjepiva - dodaje.

Rezultati sugeriraju da se pacijenti koji su se oporavili mogu ponovno zaraziti virusom, no potrebni su dodatni testovi kako bi se to potvrdilo, kaže Wendtner.

Tjelesni imunitet čine B stanice odgovorne za antitijela i T stanice koje pomažu uništavanju ili mogu same uništiti patogene koje su naučile prepoznavati nakon što je organizam bio izložen prvoj infekciji. Obje su odgovorne za dugotrajni imunitet.

Wendtnerovo otkriće u skladu je s drugim istraživanjima provedenima u svijetu.

Kineski znanstvenici izvijestili su u časopisu Nature da prisutnost antitijela na koronavirus u krvi znatno pada nakon dva mjeseca. To se posebno odnosi na asimptomatske bolesnike koji proizvode manje antitijela i stoga imaju slabiju imunu reakciju.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti