ZABRINJAVAJUĆA STUDIJA Osobe s invaliditetom imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od koronavirusa

Nova studija nudi prve detalje o tome kako koronavirus utječe na ljude s invaliditetom, a slika koju pokazuje nije lijepa

 

Prema nalazima objavljenima u časopisu Disability and Health Journal krajem svibnja, pojedinci u ovoj populaciji imaju znatno veću vjerojatnost da će umrijeti ako obole od COVID-19 infekcije, prenosi Disability Scoop.

Studija je pregledala elektroničku medicinsku dokumentaciju 30.282 osobe s virusom, uključujući 474 osobe s invaliditetom poput intelektualnog oštećenja, cerebralne paralize i Down sindroma.

Među onima u dobi od 18 do 74 godine s COVID-19 infekcijom, istraživači su otkrili da je stopa smrtnosti bila 4,5 posto za osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama u usporedbi s 2,7 posto za ostale. Stopa smrtnosti također je bila veća kod pojedinaca s poteškoćama starijim od 17 godina, dok je stopa smrtnosti bila slična za one u dobi od 75 godina i starije, bez obzira jesu li imali invaliditet ili ne.

- Na temelju stope smrtnosti slučajeva starosne dobi od 18 do 74 godine, ako 100.000 pojedinaca s invaliditetom oboli od COVID-19, što je u potpunosti moguće s obzirom na procjene veličine ove populacije i kumulativne stope incidencije koje vidimo u našem istraživanju, očekivali bismo da će umrijeti njih 4.500 - rekao je Scott Landes, profesor sociologije na Sveučilištu Syracuse koji je radio na studiji.

- Usporedno, očekivali bismo da bi među 100.000 pojedinaca bez invaliditeta umrlo njih 2.700. To bi bio ‘višak’ od 1.800 smrtnih slučajeva osoba s invaliditetom, a po mom mišljenju to je neprihvatljivo.

Iz podataka nije sasvim jasno zašto pojedinci s invaliditetom imaju veći rizik od smrti izazvane ovim virusom, iako nalazi pokazuju da je ova skupina imala više popratnih medicinskih problema, uključujući hipertenziju, bolesti srca, respiratorne bolesti i dijabetes. Istraživači su također primijetili da je vjerojatnije da će osobe s invaliditetom živjeti u zajednicama u kojima je širenje virusa COVID-19 teže ograničiti.

- Potrebno je posvetiti više pažnje ovoj ranjivoj zdravstvenoj populaciji kako bi se osigurala njihova sigurnost i dobrobit tijekom ove pandemije - zaključio je Landes.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti