ŠKOLA ZA HEROJE Nova crtana serija ima i superheroja s autizmom

Autizam dobiva svog superheroja u novoj dječjoj crtanoj seriji televizijske kuće PBS KIDS

 

PBS KIDS ovaj tjedan predstavlja animiranu seriju o osnovnoj školi u kojoj raznolika skupina mladih superheroja uvježbava vještine poput letenja i teleportacije. Jedan od učenika ima autizam.

‘Hero Elementary’ prati učenike i njihovog učitelja, gospodina Sparksa, dok zajedno rade na rješavanju problema i pokušavaju svijet učiniti boljim mjestom. Kad zakažu njihove nerazvijene supersile, okreću se znanosti.

- Serija kombinira uzbuđenje koje donose superjunaci i snagu znanosti kako bi pokazala djeci da mogu biti superheroji i spasiti dan - kaže Carol-Lynn Parente, ko-kreatorica serije i izvršna producentica filma ‘Ulica Sezam’.

AJ Gadgets, superheroj s autizmom, voli sve ‘super’ stvari, pravi super gadgete i ima moć projekcije misli. Ostali članovi takozvane ‘Sparksove ekipe’ su: Lucita Sky koja može letjeti, ali se boji visine; Sara Snap koja je sićušna, ali je snažna i može se teleportirati; Benny Bubbles koji stvara mjehuriće koji djeluju kao energetska polja.

Namijenjena djeci u dobi od četiri do sedam godina, serija ‘Hero Elementary’ potiče djecu da o za rješavanju problema razmišljaju poput znanstvenika, dok se također dotiče društvenih pitanja poput dobrote i empatije, prenosi Disability Scoop.

Svaka polusatna epizoda uključuje dvije 11-minutne animirane priče. PBS KIDS obvezao se producirati 40 epizoda.

 

Autor: Damir Fatušić