UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR Unatoč pandemiji nastavljamo s projektima i aktivnostima

Trogodišnja institucionalna podrška pomaže udrugama da se lakše usredotoče na provedbu vlastitih projekata i aktivnosti. Isto tako, sredstvima osiguranim za sufinanciranje plaća radnika omogućuje se kontinuitet u radu udruge

Tomislav Novosel

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar i usprkos krizi nastavlja s aktivnostima i projektima. U prostorima udruge, uz sve epidemiološke predostrožnosti, tako je prošli četvrtak održana tiskovna konferencija povodom početka prve godine provedbe Ugovora o financiranju institucionalne podrške udruzi, financiranog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Zagreb.

Radi se o trogodišnjoj institucionalnoj podršci koja pomaže udrugama da se lakše usredotoče na provedbu vlastitih projekata i aktivnosti, isto tako, sredstvima osiguranim za sufinanciranje plaća radnika omogućuje se kontinuitet u radu udruge.

- Ugovor smo potpisali u siječnju, a tom prilikom obavljena je i edukacija. Mi koji smo sudjelovali u izradi projekta educirani smo o procedurama. Što se tiče same institucionalne podrške, ona nije klasični projekt da bi se parametri mjerili u okviru osoba s invaliditetom, već je to podrška kapacitetu udruge. Ishodi u ovom projektu tako su povećanje broja zaposlenih te zadržavanje postojećih zaposlenika. Naime, kad smo upisivali projekt imali smo troje zaposlenih, zadržat ćemo postojeća radna mjesta, što je velika obaveza. Mi moramo osigurati tri plaće, plus još dvije plaće mjesečno samo za taj sektor koji je u hladnom pogonu. Plus, oni koji su na terenu, osobni asistenti, pomoćnici u kući, instruktori i slično - pojasnio je predsjednik udruge Tomislav Novosel za portal Bjelovar.info.

- Pokazatelj uspješnosti je unaprjeđenje organizacijskog razvoja, obvezali smo se na sudjelovanje u svim simpozijima, edukacijama i osposobljavanjima na razini države i šire. Isto tako, preuzimamo obavezu educiranja članstva, u tom smislu već provodimo aktivnosti poput E-građani. Tu je i unaprjeđenje financijske održivosti i organizacije, kroz ovaj projekt mi obećajemo ishod da ćemo i dalje pisati projekte, da nećemo ostati na sadašnjih pet, da ćemo obavezno pisati jedan europski projekt i na taj način još nekog zaposliti, ali i održati financijsku održivost Udruge. Zatim, moramo utjecati na društveni razvoj lokalne zajednice. Zadnja stvar je uspostavljanje planiranog broja suradnika i partnerskih odnosa s drugim organizacijama civilnog društva - rekao je predsjednik udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti