PETRINJA Projekt 'Inkluzivni poljoprivredni lanac' namijenjen osobama s invaliditetom

Farma će biti jedan poludnevni boravak osoba s invaliditetom koji se ne bi svodio na neke kreativne radove i društvene igre, nego na stjecanje neophodnih navika potrebnih za svakodnevni život, poručuje Aleksandra Milković

 

U Hrastovici, u blizini Petrinje, nalazi se inkluzivna poljoprivredna farma koja će postati rezultat završenoga jednogodišnjeg projekta 'Inkluzivni poljoprivredni lanac'.

Ovim vrijednim projektom za rad će biti osposobljeno 45 osoba s  invaliditetom i pripadnika ostalih ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba za rad na uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja.

- Farma će biti jedan poludnevni boravak osoba s invaliditetom koji se ne bi svodio na neke kreativne radove i društvene igre, nego na stjecanje kroz godine neophodnih navika potrebnih za svakodnevni život. Ono što mogu naučiti za svoj neki vlastiti samostalni novi život, koji ih danas-sutra čeka kada nas roditelja više ne bude bilo, definitivno je briga o sebi i samozbrinjavanje. Upravo ove neke aktivnosti koje će se provoditi na Farmi uključuju taj svakodnevni život na selu, znači oni će učiti kako uzgojiti sebi hranu, kako je preraditi i skuhati, obraditi - kazala je izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ, Aleksandra Milković.

Kako je dalje izvršna direktorica rekla, sve što bude proizvedeno na inkluzivnoj farmi bit će predstavljeno zajednici kroz štandove i proizvode, te bi se tako trebao održati zadani cilj.

U protekloj godini, u sklopu projekta kojega su udruga Zeleno zlato iz Siska, te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak provele, 45 osoba iz ranjivih skupina osposobljeno je za rad na uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja.

- Povrće i jestivo bilje uzgajalo se na Gradskim vrtovima Sisak, prerađivalo u Maloj kući u Petrinji, te pripremalo i posluživalo u Centru za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu. Time smo oformili lanac i partnerski pristup projektu - rekla je voditeljica projekta Saša Balen Andrić iz udruge Zeleno zlato.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 599.900 kuna te je projekt financiran u stopostotnome iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz otvoreni poziv 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III'.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti