REVOLUCIONARNO Na tržištu dostupan test koji pomoću sline dijagnosticira autizam

Test sline dizajniran da brzo dijagnosticira autizam kod djece došao je na tržište nakon sedam godina istraživanja na sveučilištima SUNY Upstate Medical i Penn State

 

Istraživači se nadaju da će test pomoći liječnicima da brže otkriju autizam i djeci pruže pomoć prije, kada može biti najučinkovitija.

Test je u prosincu na tržište pustila tvrtka Quadrant Biosciences Inc., smještena u kampusu Syracuse sveučilišta SUNY Upstate Medical.

- Slina je puna molekula koje bi mogle odražavati moždane funkcije - rekao je Frank Middleton, izvanredni profesor i glavni istraživač.

Prevalencija autizma raste. Procjenjuje se da je poremećaj dijagnosticiran kod jednog od 59 američke djece, u usporedbi s jednim od 125 u 2008. godini, piše Syracuse Media Group. Autizam je razvojni poremećaj koji utječe na učenje, komunikaciju i interakciju s drugima.

Test, nazvan Clarifi ASD, jedan je od prvih medicinskih testova za dijagnosticiranje autizma. Tvrtka iz Wisconsina predstavila je krvni test za autizam u 2018. godini.

Zdravstveni djelatnici dijagnosticiraju autizam promatrajući djetetovo ponašanje. Obitelji se često suočavaju s dugotrajnim čekanjem za procjenu autizma. Iako je moguće dijagnosticirati djecu već u dobi od 18 mjeseci, prosječna dob dijagnoze u SAD-u prelazi četiri godine.

- Naša glavna misija je micanje prosječne dobi dijagnoze s više od četiri godine na drugu godinu života i ranije uključivanje djece u bihevioralne terapije - rekao je Richard Uhlig, osnivač i izvršni direktor Quadranta.

Test je odobren od strane saveznih centara za Medicare i Medicaid usluge, koji reguliraju kliničke laboratorije. Dostupan je u svim državama osim u New Yorku, za što je potrebno odobrenje državnog ministarstva zdravlja. Tvrtka očekuje da će ove godine dobiti i to odobrenje.

Test košta 989 dolara i još nije pokriven zdravstvenim osiguranjem. Nacionalni zavodi za zdravstvo rade s Quadrantom kako bi test obuhvatili Medicaid i privatni osiguratelji. Nacionalni zavodi za zdravstvo su osigurali bespovratna sredstva od dva milijuna dolara kako bi pomogli u financiranju istraživanja koja su dovela do testa.

Test je dostupan samo na recept i mora ga naručiti i provesti zdravstvena ustanova. Slina se skuplja brisom djetetovih usta, a rezultati ispitivanja dostupni su za tri do šest tjedana.

Istraživači su u slini identificirali određene kratke niti ribonukleinske kiseline koje razlikuju djecu s autizmom od djece koja su neurotipična ili imaju zastoje u razvoju koji nisu povezani s autizmom. Istraživanje koje je obuhvatilo 450 djece u dobi od 18 mjeseci do šest godina utvrdilo je da je test bio točan u 85 posto slučajeva.

Test se treba koristiti zajedno s procjenama razvoja i ponašanja. Tvrtka je navela da test koji pokazuje veliku vjerojatnost autizma može dati kliničarima više samopouzdanja prilikom postavljanja dijagnoze i započinjanja usluge rane intervencije, pa dijete neće završiti na listi čekanja.

Quadrant također provodi istraživanja kako bi razvio testove sline za dijagnosticiranje potresa mozga i Parkinsonove bolesti.

Damir Fatušić