SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE Produžen program deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom

Po četvrti put, američki zakonodavci su održali na životu život program kojim se osobe s invaliditetom prebacuju iz institucija u zajednicu, no njegova dugoročna održivost ostaje neizvjesna

 

Program Money Follows the Person (Novac slijedi osobu, op. a.) ostat će aktivan do 22. svibnja prema planu koji je uključen u veći paket saveznih sredstava koji je potpisao predsjednik Donald Trump neposredno prije završetka 2019. godine.

Ovaj Medicaid program državama osigurava financijska sredstva za potpore za zapošljavanje, stanovanje i druge usluge kako bi osobe s invaliditetom mogle prijeći iz staračkih domova i drugih institucionalnih objekata u domove u zajednici. Službeno je završio 2016. godine, a od tada ga je Kongres više puta kratkoročno produžavao.

Zagovornici osoba s invaliditetom bili su optimistični kada je u prosincu postignut dvostranački sporazum kojim bi program Money Follows the Person bio trajan, piše Disability Scoop. Tada su mislili da će plan ugledati svjetlo dana prije kraja 2019. Međutim, vrijeme je isteklo, a kako je financiranje programa trebalo završiti prije početka nove godine, u proračun je ‘umetnuto’ petomjesečno produženje.

- Iako je ovo razočaravajući razvoj događaja, znamo što nam je činiti u 2020. godini - zagovaranje, zagovaranje, zagovaranje trajne podrške za program Money Follows the Person - kaže Peter Berns, izvršni direktor organizacije The Arc.

Zagovornici očekuju da će program biti uključen u veći zdravstveni paket koji bi Kongres trebao odobriti u svibnju.

Od 2006. godine, države su kroz Money Follows the Person program primile gotovo 3,7 milijardi dolara za deinstitucionalizaciju više od 91.000 ljudi, što je dovelo su do bolje kvalitete života tih osoba i uštedjelo prosječno 20 posto u mjesečnim Medicaid troškovima po korisniku, kažu iz The Arca.

- Postoji snažna, dvostranačka podrška ovom uspješnom programu - rekao je Berns.

- Ako želimo postići cilj izbacivanja ljudi iz mračne sjene institucija kako bi živjele smislen, neovisan život u zajednicama po njihovom izboru, među članovima obitelji i vršnjacima, uz odgovarajuću podršku i usluge, Kongres mora djelovati.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti