KAMBEL SMITH Mladi umjetnik s autizmom pokorava svijet svojim skulpturama

Godinama je Lonnie Smith skupljao umjetnička djela svog sina Kambela i postavljao male izložbe u domovima za starije osobe, knjižnicama i YMCA centrima širom Philadelphije

 

Lonnie je znao da njegov sin ima dar, ali nitko drugi ga nije vidio. To je rastuživalo Kambela. Rastuživalo je i Lonnieja.

Da bi ublažio tugu, Lonnie bi sjedio sa svojim sinovima, Kambelom, koji sada ima 32 godine, i 24-godišnjim Kantaijem - obojica imaju autizam - i zajedno bi stvarali priče o tome kako osobe s autizmom, koje su nazvali Autisarijancima, imaju nadljudske sposobnosti, a ne invaliditet.

Od siječnja, kada su Kambelove složene skulpture velikih dimenzija izložene na umjetničkom sajmu Outsider u New Yorku - što je privuklo pažnju umjetničkih kritičara New York Timesa i New York magazinea - njegovi su radovi izloženi svuda, od Marlborough galerije u Londonu do Centra za suvremenu umjetnost u američkoj Atlanti.

Nekoliko Kambelovih djela kupio je i Američki muzej narodne umjetnosti, West Collection i privatni kolekcionari, koji su za njegov rad platili čak do 25.000 dolara. Kolekcionar u Dallasu kupio je Kambelovu skulpturu Lincoln Financial Field, koju je Philadelphia Inquirer predstavio u svibnju, za neobjavljeni iznos.

Da nije bilo slučajnog susreta sa susjedom koja je vidjela da Kambel izrađuje skulpture u svom dvorištu u Germantownu, nitko možda nikada ne bi vidio njegoe radove. Ta susjeda, Barbara Gettes, podijelila je na Facebooku fotografije Kambelovih djela i pomogla mu povezati se s kustosom Chrisom Byrneom.

Upravo je Byrne predstavio Kambelove radove na Outsider umjetničkom sajmu i pomogao mu da ‘plovi’ svijetom umjetnosti. Kambel sada izlaže u Marlboroughu i u Fleisher/Ollmanu, a obje je izložbe Byrne pomogao organizirati, piše Philadelphia Inquirer.

Na izložbi u Fleisher/Ollmanu bit će postavljene četiri od Kambelovih skulptura građevina iz Philadelphije. S obzirom na veličinu radova, galerija je mogla primiti samo četiri djela.

Nekoliko komada također otkriva Kambelinu ljubav prema slikanju, poput malih portreta utemeljitelja SAD-a skrivenih u skulpturi Dvorane neovisnosti. Kambel je započeo kao slikar, ali kada je njegovom ocu ponestalo novca za platna, Kambel je počeo graditi skulpture od kartona.

Unatoč pažnji koju je njegov rad zadobio ove godine, Kambel se nije puno promijenio.

- Mislim da je on još uvijek skroman. Samo želi jednostavne stvari koje je oduvijek želio - kaže Lonnie Smith o svom sinu.

Jedna od tih stvari je pomoći drugim Autisarijancima, od kojih su mnogi ove godine kontaktirali Kambela. Imajući to na umu, obitelj Smith stvorila je Autisarian, neprofitnu organizaciju u kojoj se nadaju da će raditi s drugim ‘autističnim superherojima’ kako bi pronašli njihove darove, rekao je Lonnie Smith.

- On je vojnik u ratu za promjenu priče o autizmu i to funkcionira - kaže Lonnie Smith o Kambelu.

- On je pokazao ljudima da različitost nije problem. Biti drugačiji je, gotovo, novo normalno.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti