Vlastitu majku koja boluje od Alzheimera bezočno prevarila za sitni interes

PITANJE: L.B. (47) Imam sestru čija kćer je podnijela zahtjev za oduzimanje poslovne sposobnosti majci tj. mojoj sestri koja boluje od Alzheimerove bolesti. Zahtjev je okončan oduzimanjem poslovne sposobnosti moje sestre

Ubrzo nakon toga kćer je moju sestru smjestila u starački dom, uselila u majčinu kuću i čak je više ni ne posjećuje u staračkom domu. Moja sestra s kojom kontaktiram samo telefonom u svakom razgovoru ponavlja da želi živjeti u vlastitoj kući, ne razumije zašto je dovedena u dom.  Povrijedili su njezina osnovna ljudska prava, postoji li mogućnost da se vrati u vlastiti dom?

ODGOVOR: Poštovana L.B., Iako iz Vašeg pitanja nije posve jasno, pretpostavljam da je Vaša sestra, kojoj je oduzeta poslovna sposobnost, stavljena pod skrbništvo svoje kćeri koja zbog toga ima pravo odlučivati o tome gdje će joj majka živjeti. Ipak, ukoliko Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebusmatrate da su se okolnosti promijenile te da je Vaša sestra sposobna za rasuđivanje i odlučivanje o svojim pravima, tada Vi možete pokrenuti postupak za vraćanje poslovne sposobnosti svoje sestre. Naime, u čl. 324. Obiteljskog zakona, propisano je da postupak za vraćanje poslovne sposobnosti može pokrenuti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog centra za socijalnu skrb, bračnog druga osobe o kojoj se provodi postupak, njezinih krvnih srodnika u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do drugog stupnja. U tom prijedlogu treba navesti činjenice na kojima se temelji prijedlog i predložiti dokaze kojima se te činjenice utvrđuju. Također će biti potrebno i mišljenje liječnika o tome da li je Vaša sestra sposobna brinuti se o svojim osobnim potrebama, pravima i interesima.

Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu