DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEDIMURSKE ŽUPANIJE Održana završna konferencija projekta 'Mijenjam svijet, volontiram II'

Cilj javne tribine bio je informiranje mladih osoba s invaliditetom o značaju ostanka u manjim, ruralnim sredinama, kao i poteškoćama na koje nailaze

 

U multimedijalnoj dvorani Muzeja 'Croata insulanus' Grada Preloga održana je završna konferencija projekta 'Mijenjam svijet, volontiram II' koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije. Cilj projekta je doprinijeti promociji i razvoju volonterstva na području donjeg dijela Međimurske županije.

Projekt se provodio u suradnji s Volonterskim centrom 'Za zajednicu' i partnerima: Gradom Prelogom, Općinom Podturen, Općinom Orehovica i Općinom Domašinec. Cilj konferencije je informiranje javnosti o provedenim aktivnostima, postignutim ciljevima i ostvarenim rezultatima  projekta. Uz završnu konferenciju projekta održana je i javna tribina pod nazivom 'Suživot s prirodom' u sklopu projekta 'Vrt za bolje sutra', javlja portal Međimurske novine (mnovine.hr).

Cilj javne tribine bio je informiranje mladih osoba, mladih osoba s invaliditetom i građana o značaju ostanka u manjim, ruralnim sredinama, kao i poteškoćama na koje nailaze.

Na završnoj konferenciji govorila je predsjednica Društva osoba s tjelesnim oštećenjima Međimurske županije Miljenka Radović ujedno i voditeljica projekta, koja je zahvalila svim partnerima na zalaganju, kao i nastojanju Grada Preloga da pomogne osobama s tjelesnim oštećenjima ali z što više zaposli mlade. Posebno je zahvalila ravnateljima i ravnateljicama osnovnih škola Podturen, Domašinec i Draškovec koje su pomogle u realizaciji projekta. Posebno su radosni bili učenici koji su radili u školskim vrtovima  temeljem projekta, riječi su ravnateljica škola.

 

O ostvarenim rezultatima projekta govorili su voditelji Dijana Glavina Kolarić i Božidar Zimić, a o pozitivnim  iskustvima stečenim volontireanjem Klaudija Kozol iz društva DOSTI MŽ. Uz projekt 'Vrt za bolje sutra' Bernarda Orehovec govorila je o iskustvima  sa svojeg biodinamičkog vrta po metodi Rudolfa Steinera, a cilj je potaknuti mlade da sami krenu u uzgoj voća i povrća bez pesticida i kemijskih sredstava. Ponosna je na šest magistara poljoprivrede na Agronomskom fakultetu koje je naučila baviti se uzgojem voća i povrća po metodi Steiner i suradnji s mladima kojima prenosi znanje.

O iskustvima i poukama projekta govorili su načelnik općine Podturen Perica Hajdarović koji je istakao uspješnost projekta i  svestrano zalaganje volontera. Najveći problem ruralnih sredina je zapošljavanje mladih jer naprosto nema dovoljno radnih mjesta, pogotovo za školovane. O iskustvima samih volontera govorila predsjednica Udruge mladih Podturen Petra Jambrošić. Ona je istakla da su ljudi danas previše zatvoreni u svoje domove starije generacije imaju strah od novih tehnologija, a ne mora biti tako. Udruga mladih Podturen ponosna je na svoje humanitarne akcije u skolopu projekta, tako na primjer druženje sa starijima i pomoć u savladavanju tehnologija.

Gradonačenik Preloga Ljubomir Kolarek zahvalio je svima na zalaganju i podršci projektu te obećao svaku pomoć u realizaciji novih projekata koji imaju za cilj zapošljavanje mladih i osoba s tjelesnim oštećenjima.

Anita Blažinović