Cimet: Kako je sveprisutni začin postao lijek za brojne tegobe

Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis, jer su istraživanja pokazala da smanjuje kronične upale povezane s tim neurološkim poremećajima

Cimet se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, cvjetovi imaju neugodan miris. U europskim kuhinjama ovaj prodoran i mirisan začin većinom se koristi u pripremi slastica, dok se u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja i Bliskog istoka koristi u pripremi različitih slanih jela.
Pravi i ljekoviti cimet (Cinnamomum verum ili zeylanicum)  porijeklom je sa Šri Lanke, poznat kao cejlonski cimet, danas se uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva (Cejlon, Indonezija i Indija). Svjetlije boje od kasija cimeta, neobično sladak i nježne, tople, ugodne arome, izrazitog mirisa, najčešće u štapićima (3-10 cm) ili  fine teksture. Cejlonski cimet ima znatno deblju koru i samo se jednom uvija u štapić. Uz gastronomske svrhe, koristi se u prirodnoj medicini zbog antimikrobnih svojstava, i kao repelent (prirodno sredstvo za zaštitu) od  insekata.

Ublažava reumatske bolove

Jedan od najstarijih začina i biljka koja se koristi u medicinske svrhe  prvi put spominje se 2.800 godina p.n.e.. Drevne zavodnice, pisao je kralj Salamun, namirisale bi svoju postelju cimetom. Bilješke o ovoj biljci postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. U drevnom Egiptu koristio se kao lijek, aroma u pićima i za balzamiranje, a bio je skuplji od zlata.
Ljekovita svojstva cimeta su brojna pomaže kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi - znanstvenici se slažu da cimet može pomoći u prevenciji ili odgodi javljanja staračkog dijabetesa,  pacijentima s dijabetesom tipa 2 može poboljšati stanje pri dnevnoj konzumaciji inzulina, jedan gram pravog cimeta dnevno može sniziti šećer u krvi, pomaže pri  mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije, ublažava menstrualne tegobe i sprječava neplodnost (dokazano kod žena povećava razinu progesterona i smanjuje proizvodnju testosterona, što ga čini odličnim lijekom za regulaciju hormona), snižava krvni tlak i drži ga u ravnoteži – sastojak cimetodehid koji cimetu daje jaki okus, stimulira cirkulaciju(često u kombinaciji s đumbirom), pomaže protiv prehlade, pri opuštanju napetih i bolnih mišića, pomaže kod problema sa  probavom(tanin zaustavlja proljev), pomaže kod infekcija (sadrži visoku razinu antioksidansa i fenola), suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma (znanstveno dokazano u Američkom institutu za poljoprivredu).

Protiv kroničnih upala

Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis (istraživanja su pokazala da smanjuje kronične upale povezane s tim neurološkim poremećajima).
Kasija cimet (Cinnamomum cassia) potječe iz Burme, poznat kao kina cimet. Sušeni dio unutrašnje kore koristi se kao začin u dva oblika – štapići i  češće mljeveni. Cimet se dva do tri puta godišnje sječe sa stabla, preko noći se umotava u kokosove asure i pušta da fermentira. Nakon fermentacije guli se vanjska i srednja kora, upotrebljava se samo unutrašnja. Deset takvih unutrašnjih kora uvijaju se jedna u drugu i suše u sjeni, pa na suncu, pri čemu cimet dobiva svijetlu žućkasto-smeđu boju. Miriše izrazito oštrije, ukus mu je peckavo ljut i sladak. Ima sličan sastav kao cejlonski cimet, češće se nalazi u prodaji, jeftiniji je (veća otpornost biljke i lakši uzgoj), ali nije ljekovit kao cejlonski cimet. Europske agencije za zdravlje objavile su upozorenje o konzumaciji visokih doza ove vrste cimeta jer sadrži Kumarin – toksična kemijska supstanca koju nalazimo u raznom bilju (u suvremenoj medicini koristi se kao prekursor za razne antikoagulante). Kada se uzima u većim količinama ili nekontrolirano, može uzrokovati vrtoglavice, mučnine, slabost, oštećenje jetre, bubrega, unutrašnje krvarenje i smrt. Kumarin se u orginalnom, pravom cejlonskom cimetu nalazi u značajno manjoj količini i stoga se cejlonski cimet može konzumirati bez štetnog djelovanja.
S obzirom na širok spektar djelovanja prije terapijske konzumacije cimeta svakako se treba posavjetovati s osobnim liječnikom i nutricionistom.

Piše: Božica Ravlić