ZA PRISTUPAČNI SPLIT Policija u akciji kontrole znaka pristupačnosti i nepropisno parkiranih vozila

Ova akcija naslanja se na kampanju 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' komunalne tvrtke Split parking, koja je prije nekoliko dana osvojila i svjetsko priznanje struke Polaris

 

Danas je u Splitu održana akcija tijekom koje se vršila provjera znaka pristupačnosti, odnosno parkirne kartice koja omogućava osobama s invaliditetom parkiranje na mjestima rezerviranima upravo za njih. Akcija je započela u centru Splita te se potom nastavila na još pet lokacija, uključujući i određene trgovačke centre, sve redom mjesta na kojima je zamijećena povećana učestalost nepropisnog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom. Ukupno je izdano osam upozorenja o nepravilno istaknutim znakovima pristupačnosti te su napisana tri prekršaja.

Nositelj ove akcije je Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a u kontroli su sudjelovali i djelatnici Prometnog redarstva Grada Splita, sve uz podršku inicijative 'Za pristupačni Split'. Ova akcija naslanja se na kampanju 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' komunalne tvrtke Split parking, koja je prije nekoliko dana osvojila i svjetsko priznanje struke Polaris, a kojom se želi senzibilizirati javnost o važnosti poštivanja mjesta za osobe s invaliditetom i svesti na minimum broj onih koji koriste ova mjesta, a na to nemaju pravo.

Ante Šućur iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske naglasio je kako je poboljšanje vidljivo što i današnje brojke pokazuju te kako velik dio Splićana ta mjesta izbjegava, no još uvijek postoje oni koji žele naučiti na teži način. Istaknuo je kako se takve situacije najčešće događaju ispred velikih trgovačkih centara i trgovina.

- Najčešće čujemo da su stali samo na sekundu, na minutu, ali želimo da shvate kako je i to previše i da je jednostavno zabranjeno parkirati na mjestima za osobe s invaliditetom ako nemaju ispravan znak pristupačnosti i pravo na korištenje tog mjesta. Baš zato nastavit ćemo i dalje s provođenjem ovih akcija kako bismo osobama s invaliditetom osigurali ono na što imaju pravo.

Goran Davidović iz Prometnog redarstva Grada Splita poručio je kako građani polako razvijaju svijest  te istaknuo da je kod isticanja znaka pristupačnosti u vozilu važno da on bude vidljiv kako bi ga redari mogli provjeriti.

- Često se zna dogoditi da ne možemo utvrditi valjanost, odnosno datum jer je prekriven, stoga i ovim putem molim korisnike tog znaka da obrate pozornost kako bismo ih mogli zaštititi od svih onih koji taj znak eventualno pokušaju falsificirati.

Iz inicijative 'Za pristupačni Split' pohvalili su ovu akciju te vjeruju kako će ih biti i češće jer su još uvijek potrebne. Osim redovitih provjera, potreba je i edukacija građana jer parkirno mjesto za osobe s invaliditetom nije nikakva privilegija, već jednostavna potreba.

- Osuđujem svaku zloupotrebu i krivotvorenje znakova pristupačnosti. No promjena svijesti kod ljudi dugotrajan je proces i stoga treba uvijek iznova raditi ovakve akcije i provjere, te skretati pozornost na našu vrlo jednostavnu poruku - znak pristupačnosti kao i osigurana mjesta za parkiranje su namijenjena isključivo osobama s invaliditetom, a ne njihovim obiteljima, prijateljima ili poznanicima. Nikakva opravdanja ne prihvaćamo, ni stajanje 'samo na sekundu' ili 'da se nešto obavi' jer uvijek ima jedno mjesto pored, koje je prazno. Mi, kao i naša zaštitna lica kampanje, te poruke slušaju svaki dan: Marta, Maša, Leonardo, Branko, Dino i Stipo. Radi se o osnovnom ljudskom pravu u prohodnosti i pristupu svom vlastitom gradu - poručila je Antonia Popić iz inicijative 'Za pristupačni Split'.

Marko Mravak iz Inicijative naglašava da je uloga akcije da upozori građane i kazni one koji su u prekršaju, a glavni cilj je izmjena potrebnih zakona i nadležnosti kako bi se znakovi mogli bolje i lakše kontrolirati.

- Konačni cilj bit će ostvaren tek kad se promijeni zakonska regulativa u vidu Pravilnika o znaku pristupačnosti i ostalih zakona koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu i sankcioniranje prekršitelja, što se nadamo da će biti u ovoj godini.

In Portal

 

Povezane vijesti