ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Na koje sve načine konoplja djeluje na naše zdravlje

Razlika između industrijske i indijske konoplje je u količini THC-a, kojeg u industrijskoj konoplji ima samo do 0,2 posto. Indijska konoplja je najpoznatija po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti

 

Previše je onih koji gube vrijeme i ono malo preostale energije tijela iscrpljenog bolešću okrivljujući druge za nepravdu u kojoj žive. Počnite od sebe. Čeznete za boljim danom koji nije obilježen bolovima? Želite isijavati mir, sklad i razumijevanje koje je nestalo s razvojem invaliditeta? Učinite nešto za sebe i pronađite odgovor u sebi. Možda je vrijeme da pokušate s nečim dobro poznatim. Učite, eksperimentirajte i ništa nije nemoguće. Dajte si šansu za lijep dan usklađenog duha i tijela.

Razlika između industrijske i indijske konoplje je u količini THC-a, glavne psihoaktivne tvari, kojeg u industrijskoj konoplji ima samo do 0,2 posto. Indijska konoplja je najviše poznata po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti.

U istraživanjima je dokazano da konoplja zaista ima antitumorska svojstva, ublažava bol i vraća apetit oboljelim od karcinoma. Aktivne tvari iz kanabisa - kanabinoidi - ublažavaju mučninu i povraćanje tijekom kemoterapije i sprječavaju neželjene posljedice. Aktivni sastojci kanabisa proširuju dišne puteve, zahvaljujući čemu ublažavaju napadaje astme. Istraživači još od sedamdesetih godina 20. st. uvjeravaju da je medicinski kanabis učinkovit protiv glaukoma, jednog od vodećih uzroka sljepila. Naime, kanabis smanjuje očni pritisak koji uzrokuje oštećenje optičkog živca. Pacijenti s reumatoidnim artritisom navode da im kanabis ublažava bol i upalu te im pomaže da bolje spavaju.

Studije potvrđuju da kanabis pomaže oboljelima od multiple skleroze s mišićnim grčenjem. Većina oboljelih tvrdi da im kanabis ublažava bol u rukama i nogama. Za oboljele od Alzheimerove bolesti Scripps Research Institute u Kaliforniji 2006. je otkrio da THC, aktivna tvar u kanabisu, usporava nastanak Alzheimerovih pločica u mozgu te usporava stvaranje skupova bjelančevina koje narušavaju spoznaju i pamćenje. Istraživanje koje su proveli istraživači pri Virginia Commonwealth utvrdilo je da sastojci u prirodnom kanabisu igraju važnu ulogu u sprečavanju epileptičnih napada. Istraživanje iz 2005., koje je obuhvatilo 4.400 sudionika, utvrdilo je da povremeno korištenje kanabisa smanjuje depresiju i tjeskobu.

Doktor Lester Grinspoon, profesor na Harvardu, kaže da iako mnogi farmaceutski lijekovi uzrokuju značajne neželjene popratne pojave, pa čak i smrt, nijedan čovjek nije umro od kanabisa.

Medicinski kanabis u Hrvatsku je stigao 2016. godine, odobren je pacijentima s multiplom sklerozom, onkološkim bolesnicima, oboljelima od AIDS-a i od teškog oblika epilepsije. Za terapiju je potreban liječnički recept koji liječnici nerado izdaju, pa se primjenjuje vrlo rijetko i uz visoku cijenu. Neslužbena informacija navodi da kilogram ekstrakta kanabisa koji se koristi  u kanabisovu ulju za legalnu prodaju košta oko 250 tisuća eura, dok je na crnom tržištu ta cijena oko 50 tisuća eura. Stoga se mnogi potrebiti koji koriste u medicinske svrhe ulje od kanabisa okreću crnom tržištu, koje proizvodi jače koncentrate, koji su i jeftiniji.

Dakle, kako uskladiti vlastito zdravlje duha i tijela?

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti