DOBRI CRVULJAK Uklanjanje slijepog crijeva povećava rizik od razvoja Parkinsonove bolesti

Kao i mnoga druga stanja - depresija je jedno od njih - novi uvidi sugeriraju da bi Parkinsonova bolest mogla biti povezana s određenim sojevima crijevnih bakterija

 

Prema studiji koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Tjednu probavnih bolesti (Digestive Disease Week - DDW, op. a.), uklanjanje slijepog crijeva ili, točnije, crvuljka može povećati rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za čak 300 posto.

Ne tako davno, slijepo crijevo je smatrano otpadnim tkivom, evolucijskim ostatkom. Njegova je svrha bila slabo shvaćena, njegova prisutnost u ljudskom tijelu znanstvena tajna. Sam Charles Darwin predložio je da je to nasljeđe predaka, kojima je bio potreban slijepo crijevo kako bi mogli jesti lisnato zelenilo.

U novije vrijeme, biolozi su počeli shvaćati slijepo crijevo i njegovo mjesto u ljudskoj anatomiji. Sadašnje shvaćanje je da služi kao oblik 'rezervoara' ili mjesta za razmnožavanje dobrih bakterija iz crijeva, dopuštajući im da se ponovno nakupe kada se njihove zalihe iscrpe.

Upravo ta veza s crijevima potencijalno povezuje slijepo crijevo, odnosno njegov nedostatak, s Parkinsonovom bolešću, koja se smatra neurodegenerativnim ili poremećajem motornog sustava. Kao i mnoga druga stanja - depresija je jedno od njih - novi uvidi sugeriraju da bi Parkinsonova bolest mogla biti povezana s određenim sojevima crijevnih bakterija. U ovom slučaju, proteinom zvanim alfa sinuklein.

- Novija istraživanja uzroka Parkinsonove bolesti usredotočena su na alfa sinuklein, protein koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu na početku Parkinsonove bolesti - navodi u priopćenju glavni autor Mohammed Z. Sheriff, liječnik sa Sveučilišta Case Western Reserve i sveučilišne bolnice Cleveland Medical Centera.

Sheriffova studija je najveća te vrste do sada, jer istražuje svaku moguću povezanost između uklanjanja slijepog crijeva i razvoja Parkinsonove bolesti. Njegov je tim proučavao više od 62,2 milijuna medicinskih zapisa, prikupljenih iz 26 različitih zdravstvenih sustava.

Podaci su pokazali da je od 488.190 pacijenata koji su imali uklonjeno slijepo crijevo, kod njih 4.470 (0.92 posto) kasnije dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Što se tiče preostalih 61,7 milijuna pacijenata koji nisu imali uklonjeno slijepo crijevo, 177,230 (0,29 posto) razvilo je Parkinsonovu bolest.

Dobra vijest je da je samo mali dio bilo koje skupine obolio od Parkinsonove bolesti, a tim nije našao povećani rizik vezan uz dob, spol ili rasu. No studija sugerira da uklanjanje slijepog crijeva više nego utrostručuje šanse za razvoj bolesti.

Ipak, valja upamtiti da je ovo korelacija, što znači da to nije dokaz da uklanjanje slijepog crijeva uzrokuje Parkinsonovu bolest.

Također je važno napomenuti da su prethodne studije, kako napominje sam autor, imale proturječne rezultate. Samo u studenom prošle godine, piše IFLScience, studija koja je obuhvatila 1,6 milijuna ljudi pronašla je negativnu korelaciju između uklanjanja slijepog crijeva i Parkinsonove bolesti. Istraživači su tada zaključili da operacija smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti za petinu i da su oni koji su počeli pokazivati ​​simptome to činili u prosjeku 3,5 godine kasnije.

Pozivajući se na svoje istraživanje, Sheriff je rekao da ono 'pokazuje jasnu vezu između slijepog crijeva ili uklanjanja slijepog crijeva i Parkinsonove bolesti, ali to je samo povezanost. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ta povezanost i bolje razumjeli mehanizmi koji su uključeni'.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti