PRIMJER IZ AMERIKE Novi zakon bi trebao ojačati podršku djeci i odraslima s autizmom

Zakonodavci žele u nadolazećim godinama osigurati preko milijardu dolara za savezne napore u rješavanju potreba osoba s autizmom, uključujući dodatnu podršku odraslima s tim poremećajem

 

Prijedlog zakona koji je krajem prošlog tjedna uveden u Senat i Zastupnički dom SAD-a ponovno će autorizirati primarni zakon o autizmu koji je poznat pod nazivom Suradnja, odgovornost, istraživanje, obrazovanje i podrška u autizmu (Autism Collaboration, Accountability, Research, Education and Support, op. a.) ili Autism CARES Act.

Mjera bi osigurala kontinuiranu saveznu potporu za sve, od istraživanja autizma do praćenja učestalosti, probira, stručnog usavršavanja i drugih inicijativa.

Bez djelovanja Kongresa, trenutačna inkarnacija Autism CARES Acta - i 260 milijuna dolara godišnje povezanih s njim - ističe 30. rujna, piše Disability Scoop.

Prijedlog uključuje dodatnih 368 milijuna dolara u odnosu na sadašnju razinu financiranja kako bi se obnovio zakon za sljedećih pet godina. Također, veći je naglasak na potrebama odraslih osoba s autizmom, dodavanjem izraza 'kroz životni vijek' u nekoliko odredbi.

- Naš novi zakon će ponovno autorizirati vitalna federalna istraživanja o ranijim intervencijama za djecu s autizmom i proširiti financiranje ključnih istraživanja, obrazovanja, stanovanja i drugih programa koji pomažu bezbrojnoj djeci i odraslima s autizmom i njihovim obiteljima - izjavio je zastupnik Chris Smith, koji je uveo verziju zakona u Zastupnički dom skupa sa zastpnikom Mikeom Doyleom.

- Zakon će također pomoći da se osigura da svake godine oko 50.000 osoba s autizmom koje prerastu ključne programe pomoći i uđu u odraslu dob imaju podršku, budući da su mnogi pojedinci i zajednice nepripremljene za tu tranziciju.

Osim nastavka financiranja za aktualne savezne programe, ponovno autoriziranje Autism CARES Acta usmjerava Nacionalne institute za zdravlje da provedu istraživanje s ciljem poboljšanja ishoda za djecu i odrasle s autizmom. Isto tako, zakon će izmijeniti postojeći zakon kako bi 'odražavao potrebu za istraživanjem, nadzorom, obrazovanjem, otkrivanjem i intervencijom za osobe s poremećajem iz spektra autizma svih dobnih skupina, a ne samo djece', kažu zastupnici.

Obnova zakona bi također zahtijevala od dužnosnika Ministarstva zdravstva i društvenih službi da podnese izvješće Kongresu o zdravlju i dobrobiti djece i odraslih osoba s autizmom i drugim poteškoćama u razvoju, te bi usmjerila resurse za razvojno-bihevioralne pedijatre u područjima s nedostatno razvijenim uslugama.

U nedavnom intervjuu za In Portal saborska zastupnica Ljubica Lukačić na temu zakona o osobama s invaliditetom je kazala kako ne misli da jedno tijelo u državi isključivo treba voditi brigu o osobama s invaliditetom. Možda bi, u tom smislu, ovakvi specifični zakonski akti bili dobro kompromisno ili prijelazno rješenje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti