POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM Konačno donesen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi

'Postupak donošenja tog pravilnika trajao je nepotrebno i nedopustivo dugo iz nama nepoznatih razloga', stoji u priopćenju Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

 

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' od svog osnivanja aktivno se zalagala za inkluzivno obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

- Od listopada 2014. godine aktivno smo sudjelovali u donošenju Pravilnika o odgoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju. Uz taj pravilnik koji je stupio na snagu u ožujku 2015. godine, trebalo je usvojiti Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima.

- Postupak donošenja tog pravilnika trajao je nepotrebno i nedopustivo dugo iz nama nepoznatih razloga - stoji u priopćenju Građanske inicijative.

- Nakon tri i pol godine upornog zalaganja, javnih istupa, priopćenja i dopisa građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' konačno je u srijedu Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima objavljen u Narodnim novinama.

- Vjerujemo da je to plod i našega prošlotjednog otvorenog pisma predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gospodinu Andreju Plenkoviću te mu ovim putem zahvaljujemo.

- Objava Pravilnika nužni je korak prema stvarnoj inkluziji i izjednačavanju mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju - kažu u priopćenju.

- Upozoravamo, međutim, na činjenicu da Pravilnik nakon provedene javne rasprave nije prošao objavu rezultata javne rasprave. Sudionici nisu dobili na uvid rezultate s obrazloženjima odbijanja ili prihvaćanja prijedloga izmjena određenih članaka Pravilnika.

- Također, člankom 7. definiran je način financiranja asistenata pa pretpostavljamo da će se nastaviti s dosadašnjom praksom koja se pokazala problematičnom.

- Uistinu se nadamo da ostali zakonski i podzakonski akti kojima će se regulirati inkluzija djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni proces neće biti toliko dugo odgađani, na štetu djece s teškoćama u razvoju - poručio je u priopćenju radni tim Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti