Kao osoba s invaliditetom imam strah od cijepljenja

PITANJE: M. P. (32) Čula sam kako cijepljenje protiv sezonske gripe započinje 7. studenog 2018. godine. Zbog invaliditeta većinu vremena provodim kod kuće. 


Do sada se nisam cijepila, ali često me posjećuju prijatelji i ne znam što zbog svog slabog imuniteta trebam učiniti? Što pokazuje praksa? Kome se preporučuje cijepljenje? Imam strah od cjepiva i igle općenito nakon brojnih zahvata i boravaka u bolnici, pa vas molim da mi objasnite kako se provodi cijepljenje.
ODGOVOR:
Cijepljenje se preporučuje: osobama životne dobi 65 godina i starijima; štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu); osobama oboljelim od kroničnih bolesti, posebno oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama; odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju); djeci i adolescentima (6 mj. do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (zbog povećanog rizika nastanka Reye sindroma uz influenzu); djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; zdravstvenim djelatnicima; trudnicama.
U slučaju da se neka od osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline. Na primjer, kućni kontakti (uključujući i djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl. Sukladno odluci HZZO-a, cjepivo je besplatno za osigurane osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstvene djelatnike.
Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice; osim kod prethodno necijepljene djece starosti od šest mjeseci do osam godina, koji trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku mjesec dana. Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove u sastavu cjepiva nalaze se sojevi virusa gripe za koje se, na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni 2018./2019. 
Cijepljenje se provodi kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i u zavodima za javno zdravstvo. 
In Portal

 

Povezane vijesti