UDRUGA 'I DJECI S LJUBAVLJU' Prijevod i sinkronizacija edukativnog crtanog filma 'Otvori oči'

Crtić služi za podizanje svijesti o brizi za oči među predškolskom djecom, učenicima osnovnih škola, nastavnicima i roditeljima


Udruga 'I djeci s ljubavlju' nedavno je prevela i  sinkronizirala edukativni crtani film pod nazivom 'Otvori oči'. Riječ je o crtanom filmu za školsku djecu od 6 do 11 godina, koji na zabavan način educira o prevenciji poremećaja vida.
Edukativni crtani film 'Otvori oči!' služi za podizanje svijesti o brizi za oči među predškolskom djecom, učenicima osnovnih škola, nastavnicima i roditeljima.
Kampanja 'Otvori oči!' usmjerena je na zaštitu vida. Glavni lik Gugu, u obrazovnom crtanom filmu, kratkovidni je šišmiš po imenu Bat, maskota cijele kampanje. Svi likovi – predstavljeni kroz životinje – objašnjavaju važnost naših očiju i brige o njima. Nismo ni svjesni važnosti našeg osjetila vida, a čak 80 posto informacija iz svijeta oko nas percipiramo upravo putem očiju.
Ova besplatna inicijativa je izvorno osmišljena u Italiji, a promovira je odjel IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) Italia onlus.
Od 2005. do polovice 2014. godine uključeno je,kroz obrazovne predstave uživo više od 310 000 učenika, u bliskoj suradnji s lokalnim odjelima Talijanske unije slijepih i slabovidnih osoba. Uzimajući u obzir i prva tri multimedijalna izdanja, više od pola milijuna djece iz 1438 škola sudjelovalo je u inicijativi tijekom nešto više od deset godina.
Pilot projekt je pokrenut 2005. godine u 14 talijanskih gradova (uključujući više od 100 škola i oko 40 000 učenika). U svakoj je instituciji po prvi puta organizirana zabavna i interaktivna obrazovna predstava. Veliki odaziv učenika, visoka ocjena učitelja i roditelja, kao i poštovanje dobiveno od strane lokalnih institucija, omogućili su realizaciju projekta na široj razini.
Anita Blažinović