Veliko istraživanje: Prenatalno cjepivo ne utječe na razvoj autizma kod djece

"Veza između cijepljenja i razvoja autizma opovrgnuta je mnogim rigoroznim znanstvenim istraživanjima. Nažalost, zablude još uvijek stvaraju zabrinutost", kazao je Hung Fu Tseng


Prema novom velikom istraživanju, cjepivo koje se preporučuje trudnicama ne utječe na vjerojatnost da će njihova djeca razviti autizam.
Istraživači su pregledali podatke o više od 81.000 djece rođene između 2011. i 2014. godine kako bi procijenili utjecaj DTP cjepiva – koje štiti od tetanusa, difterije i hripavca – koje se daje tijekom trudnoće. Nisu pronašli vezu između primanja cjepiva i vjerojatnosti autizma kod djece majki koje su ga primile.
"Trudnice mogu vjerovati ovoj studiji da nema naznaka povećanog rizika od poremećaja iz autističnog spektra u djece nakon što su prenatalno izloženi DTP cjepivu", kaže Tracy Becerra-Culqui iz Odjela za istraživanje i procjenu Kaiser Permanente Southern California koja je vodila studiju, koja je objavljena prošlog tjedna u časopisu Pediatrics.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potiču žene da prime imunizaciju DTP-om tijekom trećeg tromjesečja svake trudnoće. Primanje cjepiva tijekom ove kasnije faze trudnoće omogućuje prijenos antitijela djetetu prije rođenja, što pomaže u njegovoj zaštiti u prvim mjesecima života, prije nego može i samo biti cijepljeno.
Za istraživanje su istraživači pregledali medicinske podatke o djeci rođenoj u Kaiser Permanente bolnicama u Južnoj Kaliforniji. Kod samo 1,5 posto djece majki koje su primile DTP cjepivo tijekom trudnoće kasnije je dijagnosticiran autizam.
Istovremenu, Disability Scoop prenosi, istraživanje je pokazalo da je autizam dijagnosticiran kod 1,8 posto djece čije majke nisu bile prenatalno imunizirane.
"Veza između cijepljenja i razvoja autizma opovrgnuta je mnogim rigoroznim znanstvenim istraživanjima. Nažalost, zablude još uvijek stvaraju zabrinutost", kazao je Hung Fu Tseng iz Kaiser Permanente koji je radio na studiji.
"S obzirom na sve veću praksu cijepljenja trudnica DTP cjepivom, bilo je važno obratiti pozornost na pitanje veze između cijepljenja majke i naknadnog razvoja poremećaja iz autističnog spektra kod djece", zaključuje Tseng.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti