Velika Gorica: Odigran Kup Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, Istrijani ekipna pobjeda

Naši reprezentativci u srpnju putuju u Portugal na jaki turnir Svjetskog kupa, u kolovozu u Liverpool na Svjetsko prvenstvo, a u rujnu u Poznaň na turnir Europskog kupa

 

U subotu, 2. lipnja u Velkoj Gorici, odigran je Kup Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, na kojem je nastupilo 47 igrača iz devet klubova. Natjecanje su zajedničkim snagama organizirali boćarski klub osoba s invaliditetom “Marijan Dobrinčić” i Hrvatski savez boćanja za osobe s invaliditetom.

Na otvaranju okupljene su pozdravili glasnogovornik HPO-a Darko Matić, predsjednik BK OSI “Marijan Dobrinčić” Ivan Mazgar, predsjednik HSBI-a Damir Juren te pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac.

Igrači su se natjecali u sve četiri natjecateljske kategorije, a igralo se po kup-sustavu, odnosno, na ispadanje.

U BC1 kategoriji sudjelovalo je 8 igrača pa se startalo od četvrtfinala. Najzanimljiviji dvoboj prvog kruga igrali su reprezentativci Martin Frković iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO i Marko Turković iz BK OSI “Marijan Dobrinčić”, a utakmica je bila puno zanimljivija, nego što to govori krajnji rezultat od 6:0 za Martina. Istim rezultatom Sanda Matokanović iz BK CPO slavila je protiv Zorana Peruška iz BKOSIŽ “Istrijana”, Darko Francišković je sa 6:1 bio bolji od Dominika Ugarkovića iz BK CPO, dok je najuvjeljiviji bio Leon Goličnik, također iz BK CPO, koji je sa visokih 16:1 bio bolji od Josipe Strgar iz BK “Marijan Dobrinčić”

U polufinalu su uvjerljivo slavili Darko i Sanda. Iskusni Darko znalački je iskoristio Martinovu slabu igru i slavio sa visokih 8:0, dok je Sanda bila bolja od Leona sa 7:0.

Darko je bio mirne ruke i u finalu, slavivši protiv Sande sa 4:0, dok je Martin, preokretom u zadnjoj igri, u utakmici za bronco svladao Leona sa 4:3.

Najviše igrača nastupilo je u BC2 kategoriji – čak 16 – pa se startalo od osmine finala, gdje nije bilo nikakvih iznenađenja. U četvrfinalu najuvjerljiviji su bili Milorad Kružić iz BK OSI “Pulac” i Mirela Varaždinac iz BKI “Osječki osmjeh”, koji su s po 9:1 svladali Laru Davić i Ivana Svibovca, oboje iz BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO. U polufinale su prošli i reprezentativac i branitelj zlata od prošle godine Kristijan Trampuž iz BK OSI “Pulac”, koji je sa 7:3 bio bolji od Maje Perice iz BKI “Lastavice” te Dora Bašić iz BKI “Dan”, koja je s tijesnih 3:2 slavila protiv Filipa Franića iz BK OSI “Pulac”.

Neizvjesno je bilo u oba polufinala, no na kraju su u finalu prošli Kristijan, koji je s 3:2 pobijedio Doru, i Mirela, koja je s 5:2 bila bolja od Milorada.

Da je u sjajnoj formi, Mirela je pokazala i u finalu, sigurnim igrim pobijedivši Kristijana s 4:0. Puno je neizvjesnije bilo u utakmici za treće mjesto, u kojoj je Dora s 3:2 slavila protiv Milorada.

Zanimljive utakmice gledali smo i u BC3 kategoriji, u kojoj je nastupilo deset igrača. Voljom ždrijeba, već u pretkolu sastali su se prošlogodišnja prvakinja Danijela Mataija iz BK OSI “Pulac” i prvak od godinu ranije Nikica Kasunić (koji je prošlu sezonu propustio zbog bolesti) iz BK OSI “Marijan Dobrinčić”, a bolji je bio Nikica sa 7:2.

Najveće iznenađenje četvrtfinala kreirao je Draško Bartolić iz BKOSIŽ “Istrijana” sjajnom igrom slavivši protiv reprezentativca Marka Arambašića iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO s 5:2. Draškova klupska suigračica Samanta Lukšić s uvjerljivih 9:1 pobijedila je Mihajla Kovačića iz BKI “Lastavice”, Nikica je bio siguran i protiv Danijelina klupskog kolege Alena Juretića, a najneizvjenije je bilo u utakmici između Markova klupskog kolege Tomislava Habeka i još jednog člana Pulca Ivana Vukovića, u kojoj je Tomislav slavio nakon tie breaka.

Jako uzbudljivo je bilo u oba polufinala – Nikica je u sjajnoj utakmici sa 6:3 bio bolji od Samante, a Tomislav i Draško nakon četiri igre bili su izjednačeni – 4:4 – pa se igrao još jedan tie break, u kojem je Tomislav opet bio sigurniji.

Nikica nije dozvolio nikakvo iznenađenje ni u finalu, slavivši protiv Tomislava sa 7:1, dok je u utakmici za broncu Samanta bila bolja od Draška slavivši sa 4:0.

U BC4 kategoriji nastupilo je 13 igrača. U prvom kolu nije bilo iznenađenja, a ni u četvrtfinalu. U polufinale su se plasirali naši seniorski reprezentatvci Davor Komar i Melisa Osmanović iz BKOSIŽ “Istrijana”, koji su bili uvjerljivi protiv jednog sadašnjeg i jednog bivšeg im reprezentativnog kolege, Damira Jurena i Željka Jarić-Pavičića iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO. Uz seniorske reprezentativce, u polufinale su se plasirale i dvije juniorske reprezentativke, Anamaria Arambašić i Katarina Strunjak, obje iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, koje su bile bolje od Danijele Uljatovski iz BKI “Dan” i Miroslava Matića iz BK OSI “Pulac”.

Juniorke su se jako dobro suprostavile puno iskusnijim seniorima, no seniori su ipak bili bolji – Davor je pobijedio Anamariju sa 7:2, a Melisa Katarinu s 5:3.

Neizvjesno je bilo i u borbama za medalje, a na kraju je Davor s 4:2 bio bolji od Melise, do je Katarina pobijedila Anamariju sa 6:4.

Ukupni pobjednik Kupa Hrvatske je BKOSIŽ “Istrijana”, koja je sa 6 osvojenih bodova (zlato, srebro i bronca) slavila ispred BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, koji je skupio 4 boda (srebro i dvije bronce).

Nakon Kupa, boćari s invaliditetom vraćaju se prvenstvu, a sljedeći prvenstveni turnir očekuje ih već 16. lipnja u Slavonskom Brodu, nakon čega slijedi poduža prvenstvena pauza, koja će pak biti ispunjena reprezentativnim nastupima, jer naši reprezentativci u srpnju putuju u Portugal na jaki turnir Svjetskog kupa, u kolovozu u Liverpool na Svjetsko prvenstvo, a u rujnu u Poznaň na turnir Europskog kupa.

Tomislav Bunjevac

 

Povezane vijesti