Dobra vijest: Istraživači sa Sveučilišta u Tokiju stvorili revolucionarnog biohibridnog robota

Ovi modeli imaju znatno duži rok trajanja jer su njihovi mišići sposobni i za kontrakciju i za opuštanje. Zbog toga robot je bio u stanju dizati uteg više od tjedan dana bez gubitka funkcije

 

Istraživači s Instituta za industrijsku znanost Sveučilišta u Tokiju stvorili su biohibridnog robota. Kako je objavljeno u časopisu Science Robotics, u laboratoriju su na fleksibilnim hidrogelnim listovima uzgojili mišiće dobivene od štakora, a zatim ih pričvrstili na robotski kostur od metala i plastike. Elektrodama su zatim izazivali kontrakcije.

Znanstvenici su već desetljećima fascinirani idejom stvaranja biohibridnih robota, ali čak i njihovi najnoviji napori su bili bezuspješni. Izrada ovakvih robota je, uvjetno rečeno, jednostavan proces, no problem je održati ih na životu. Ovi modeli imaju znatno duži rok trajanja od drugih jer su njihovi mišići sposobni i za kontrakciju i za opuštanje. Zahvaljujući ovome, robot je bio u stanju dizati uteg više od tjedan dana bez gubitka funkcije.

"Jednom kada smo izgradili mišiće, uspješno smo ih koristili kao antagonistički par u robotu, jedan u kontrakciji, a drugi u opštanju, baš kao u tijelu", kaže jedan od autora studije Shoji Takeuchi.

"Činjenica da su jedan drugom suprotstavljali snagu zaustavila je njihovo smanjivanje i propadanje, što se dogodilo u prethodnim studijama."

"Naši nalazi pokazuju da, koristeći ovaj antagonistički raspored mišića, ti roboti mogu oponašati akcije ljudskog prsta", rekao je glavni autor studije Yuya Morimoto, prenosi IFLScience.

Pokret ovog robota je još uvijek prilično nespretan, a robotska ruka mora i biti u vodenoj kupelji kako bi se spriječilo odumiranje laboratorijski stvorenih stanica. Ipak, ovo je prilično velik korak naprijed u području biohibridne robotike.

"Ako možemo kombinirati više tih mišića u jedan uređaj, trebali bismo moći reproducirati složenu mišićnu povezanost koja dopušta šakama, rukama i drugim dijelovima tijela da funkcioniraju", dodaje Morimoto na kraju.

Damir Fatušić