Dobra vijest: Na pragu je odobrenje lijeka za glavne simptome autizma

Trenutno su odobrena dva lijeka – risperidon i aripripazol – koji pomažu kod razdražljivosti povezane s autizmom, ali nije odobren niti jedan lijek koji bi liječio osnovne simptome poremećaja

 

Već barem drugi put ove godine, Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) pokušat će ubrzati postupak odobravanja lijeka koji bi trebao riješiti osnovne simptome autizma.

Farmaceutska tvrtka Yamo Pharmaceuticals objavila je ovog tjedna kako je dobila FDA-ovu oznaku za ubrzano razvijanje lijeka pod nazivom L1-79.

Odluka dolazi nakon što je rezultat malog kliničkog ispitivanja utvrdio da lijek pokazuje značajan potencijal, javlja Disability Scoop.

"Preliminarni podaci pokazuju da je u roku od nekoliko dana od početka terapije lijekom L1-79 došlo do smanjenja razdražljivosti, letargije, hiperaktivnosti i anksioznosti nekih bolesnika, te poboljšanja govora, komunikacije, socijalizacije i svijesti o sebi i drugima, što je rezultiralo poboljšanim ponašanjem i boljom kontrolom pacijenata", kažu iz farmaceutske tvrtke.

Trenutno su odobrena dva lijeka – risperidon i aripripazol – koji pomažu kod razdražljivosti povezane s autizmom, ali nije odobren niti jedan lijek koji bi liječio osnovne simptome poremećaja.

Ranije ove godine FDA je odobrila sličan status drugom lijeku, balovaptanu, koji je razvio Roche, a koji je pokazao potencijal za poboljšanje "temeljne društvene interakcije i komunikacije" kod osoba s autizmom.

Iz Yamo Pharmaceuticalsa su rekli da su planirana dodatna klinička ispitivanja L1-79 koja će uključivati djecu, adolescente i odrasle osobe s autizmom.

"Ovo je važan i uzbudljiv korak prema razvijanju neophodnog liječenja simptoma poremećaja iz autističkog spektra", izjavio je J. Thomas Megerian, glavni liječnik Yamo Pharmaceuticalsa i viši potpredsjednik odjela kliničkog razvoja.

"Radujemo se što ćemo blisko surađivati ​​s FDA-om i našim savjetnicima dok unaprijedimo L1-79 kroz dodatne kliničke studije", zaključuje Megerian.

Damir Fatušić