Diskriminacija i imigracija: Amerikanci namjeravaju otežati useljavanje osobama s invaliditetom

Prema nacrtu dokumenta, cilj predloženih izmjena bio bi osigurati da oni koji traže vizu ili prebivalište budu samodostatni i da je manje vjerojatno da će koristiti javne usluge

 

Trumpova administracija namjerava imigrantima s invaliditetom i njihovim obiteljima otežati dobivanje viza ili stjecanje stalnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Prijedlog Američke službe za državljanstvo i useljeništvo, dijela Odjela za domovinsku sigurnost (Department of Homeland Security – DHS, op. a.), mijenjat će način na koji se imigranti ocjenjuju dok traže pravo na stalni boravak, što je korak prije državljanstva. Korištenje ili potencijalna uporaba javnih usluga od strane imigranata ili članova njihovih obitelji smatra se "vrlo važnim negativnim čimbenicima" u nacrtu dokumenta.

Neki od primjera koji se navode kao negativni uključuju visoke troškove medicinskih stanja i upotreba mnogih socijalnih usluga, poput pomoći za hranu, Medicaid, nezaposlenost i invalidnost. Kategorija "mentalni poremećaji" nalazi se na popisu pet najskupljih zdravstvenih stanja sadržanih u nacrtu propisa.

Skupine za prava osoba s invaliditetom izrazile su zabrinutost zbog predloženih promjena i rekle da, iako prijedlog još treba usvojiti, već ima utjecaj na zajednicu osoba s invaliditetom.

"Ljudi su jako prestrašeni", kaže Michelle Garcia, organizator Latino zajednice za Access Living, organizacije za zagovaranje osoba s invaliditetom iz Chicaga.

"Prestrašeni su odlaska u bolnicu ili traženja podrške i usluga" jer isto može negativno utjecati na njihov status imigracije, piše Disability Scoop.

Prema nacrtu dokumenta, cilj predloženih izmjena bio bi osigurati da oni koji traže vizu ili prebivalište budu samodostatni i da je manje vjerojatno da će koristiti javne usluge.

"Ovo pravilo će imati nerazmjeran i diskriminirajući učinak na osobe s invaliditetom", izjavila je Julia Bascom, izvršna direktorica Mreže za autistično samozagovaranje.

"Invalidnost ili potreba za podrškom i uslugama nikad ne bi smjela utjecati na nečiji status imigracije", naglašava Bascom.

Glasnogovornica DHS-ove službe za državljanstvo i useljeništvo rekla je da ne može komentirati predloženo pravilo jer proces njegovog donošenja nije potpun.

Istovremeno, Kanada kreće u suprotnom smjeru. Desetljećima je kanadska vlada imala pravila koja su dopuštala vladi da odbije zahtjeve za stalni boravak od strane osoba s invaliditetom ili medicinskim stanjima zbog kojih bi vjerojatno koristili socijalne usluge koje financira vlada, ili su s članovima obitelji koji spadaju u tu kategoriju.

Kanadska vlada priopćila je 16. travnja da će ažurirati svoju definiciju socijalnih usluga za imigracijske svrhe kako bi izbrisala izraze koji se odnose na usluge prilagođenog obrazovanja, socijalne i profesionalne rehabilitacije i usluge osobne podrške kao službi koje će omogućiti vladi da odbije zahtjev za stalnim boravkom.

Promjene "predstavljaju veliki korak naprijed u osiguravanju da naš sustav imigracije bude inkluzivniji prema osobama s invaliditetom i odražava vrijednosti Kanađana", izjavio je Ahmed Hussen, kanadski ministar za imigraciju, izbjeglice i državljanstvo.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti