Ministrica Murganić: U iduće dvije godine nova zgrada za korisnike Centra 'Vinko Bek'

Siniša Bosanac, predstavnik Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom', rekao je da su na sastanku s ministricom Murganić razgovarali i o transformaciji Centra 'Vinko Bek' kako bi se on razdvojio na obrazovni i rehabilitacijski dio

 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je u srijedu da će se problem smještaja korisnika Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" i njegovih slijepih i slabovidnih korisnika pokušati riješiti izgradnjom nove zgrade u zagrebačkoj Kušlanovoj ulici, koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine.

Ministrica Murganić je, nakon sastanka s predstavnicima građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" i predstavnicima roditelja slijepe i slabovidne djece, istaknula da je u proračunu osiguran novac za izgradnju novog objekta, a njegovo idejno rješenje koje je u izradi, bilo je i glavna tema sastanka.

Uvjerena je da će novi objekt Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" biti završen u iduće dvije godine. Izvijestila  je kako se trenutačno radi na projektu izgradnje novog objekta, a traži se i zamjensko rješenja za iznajmljen prostor u Filipovićevoj ulici u Zagrebu.

Nedostatak prostora stvara probleme u organizaciji rada te fizički i psihički opterećuje djecu

Ministrica je ocijenila kako nedostatak prostora za slijepe i slabovidne osobe korisnike Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" stvara probleme u organizaciji rada te fizički i psihički opterećuje djecu koja se zato moraju tijekom dana preseljavati. 

"Namjeravamo raditi novu zgradu i u postojećem objektu u Kušlanovoj ulici pronađi prostor za nove sadržaje kako bismo mogli primiti nove korisnike", poručila je Murganić.  Dodala je da je sve više korisnika toga centra, a i njegove usluge su brojnije, pa je problem nedostatak kvalitetnoga prostor za slijepu i slabovidnu djecu.

Ministrica je istaknula da korisnici Centra "Vinko Bek", "unatoč skučenom prostoru za neke aktivnosti, imaju adekvatne i lijepo uređene prostore koji odišu toplinom koju pružaju njegovi stručni radnici i svi drugi zaposlenici toga centra".

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" Ivana Rotim objasnila je da slijepa i slabovidna djeca, polaznici osnovne škole u Filipovićevoj ulici,"nemaju sportsku dvoranu za tjelesni odgoj pa ih se mora prevoziti kombijem te nemaju program senzorne integracije". Podsjetila je da Centar ima oko 400 korisnika i dva svoja ureda - u Splitu i Osijeku.  

Predstavnica roditelja slijepe i slabovidne djece Tatjana Babijaš izrazila je zadovoljstvo zbog sastanka te istaknula da su "njime postavljeni vrlo čvrsti temelji da se riješe problemi smještaja i prijevoza naše djece".

Siniša Bosanac, predstavnik građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom", novinarima je nakon sastanka rekao da su na sastanku razgovarali i o transformaciji Centra "Vinko Bek" kako bi se on razdvojio na obrazovni i rehabilitacijski dio. Zadovoljstvo zbog takve transformacije izrazio je i izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković rekavši kako se ta udruga već više godina zauzima se da se u srednjoškolsko obrazovanje u Centru uvedu nova zanimanja, a ne da se, kao do sada, slijepa i slabovidna djeca obrazuju samo za telefoniste i administrativne tajnike, a time se teško uključuju na tržište rada. Istaknuo je da se zauzimaju da se uvede obrazovanje za zanimanja masera i fizioterapeuta što, ustvrdio je, slijepe i slabovidne osobe uspješno rade u drugim europskim zemljama.

Hina

 

Povezane vijesti