HPO: Rekordan broj hrvatskih sportaša s invaliditetom na Zimskim paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji

Po prvi put Hrvatska ima predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu - Josipa Zimu, Antuna Bošnjakovića te Brunu Bošnjaka

 

Pozivnicama od strane Međunarodnog paraolimpijskog odbora za Lovru Dokića i Antuna Bošnjakovića hrvatska paraolimpijska reprezentacija za 12. zimske paraolimpijske igre u južnokorejskom Pyeong Changu od 9. do 18. ožujka kompletirala se s rekordnih sedam skijašica i skijaša koji će nastupiti u alpskom I nordijskom skijanju te u snowboardu.

U alpskom skijanju nastupit će po treći put u sjedećoj konkurenciji Dino Sokolović, u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak, kojemu su ove druge igre, i najmlađa skijašica igara Eva Goluža te najmlađi stojeći skijaš igara, 16-godišnji Lovro Dokić.

Po prvi put Hrvatska ima predstavnike u nordijskom skijanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country  - 15 km, te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija putuje 2. ožujka u Pyeong Chang, a ceremonija otvaranja Igara održati će se 9. ožujka u podne po hrvatskom vremenu na Olympic stadionu.                                                                   

Samostalni počeci skijanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj datiraju još u daleku 1960. godinu u Mrkoplju. Tada entuzijasti, slijepe i slabovidne osobe, započinju sa samostalnom obukom na blagim padinama skijaškog terena Čelimbaša.

Organizirani počeci skijanja osoba s invaliditetom u samostalnoj Hrvatskoj započinju 2000. godine. Prvo sudjelovanje na velikim natjecanjima slijedi 2001. na utrkama IPCAS Europskog kupa.

Prvi put na Zimskim paraolimpijskim igrama nastupamo u Salt Lake Cityju 2002. godine i to kada je Tomislav Zadro osvojio 10. mjesto u slalomu za stojeće.

Na sljedećim Igrama u Torinu 2006. Hrvatsku predstavlja Zlatko Pesjak.

U Vancouveru 2010. nastupaju u slalomu i veleslalomu stojećih Zlatko Pesjak i Mario Dadić. U sjedećoj konkurenciji prvi put nastupa Dino Sokolović te slabovidna Nikolina Šantek.

Godine 2014. u Sočiju hrvatske boje branili su Dino Sokolović te u konkurenciji slijepih i slabovidnih Damir Mizdrak.

Prve Zimske paraolimpijske igre održane su u Švedskoj 1976. godine . Danas se zimskim sportovima bavi preko 35 zemalja.

Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti