3D lijekovi: Printanje lijekova moglo bi postati stvarnost

Posebna tehnologija omogućila bi nam da lijekove, koje bi inače uzimali u velikim dozama, lakše progutamo

 

Jedna prava mala revolucija je na pomolu. I prije smo znali da 3D printeri imaju zaista puno dosega, od printanja organa i dijelova tijela do kostiju. Sada će biti moguće isprintati i lijekove. Američka agencija za lijekove, FDA, je već prije dvije godine dala odobrenje za proizvodnju 3D lijekova, kao što je i ranije od toga bila odobrila medicinske sprave, uključujući i protetiku, koje mogu 3D printati.

Novi lijek, nazvan Spiritam, razvila je kompanija Aprecia Pharmaceuticals za kontrolu epileptičnih napada. Iz te kompanije su poručili kako planiraju razviti i neke druge lijekove koristeći 3D platformu.

Printanje lijekova, zapravo, znači da se slojevi lijekova onda pakiraju tanje i u preciznim dozama. Posebna tehnologija koju je spomenuta kompanija razvila, pod imenom ZipDose, omogućuje to da je lijekove koji se uzimaju u velikim dozama onda tako lakše progutati.

Printanje lijekova znači da se u zasebnim tabletama može pakirati do 1000 miligrama lijeka. 3D printane tablete se otapaju u vodi isto poput drugih oralnih tableta. Također, printanje 3D tableta omogućuje i kreiranje lijekova po specifičnim potrebama pacijenata, umjesto toga da samo jedan lijek treba odgovarati svima.

Ranije je bilo izuzetno skupo proizvesti lijek prema individualnim potrebama pacijenta, dok je sada samo malom promjenom u softveru prije samog printanja, to itekako moguće.

3D printanje radi na stvaranju potrebnog predmeta sloj po sloj. Za medicinske potrebe su printeri prilagođeni da proizvode farmaceutske komponente i bolje nego polimeri koji se obično upotrebljavaju u proizvodnji lijekova.

Ta metoda se već pokazala dobrom u zdravstvu kad liječnici koriste sustav za kreiranje implantata baš po mjeri za ozlijeđene pacijente. I zubari koriste 3D printere za stvaranje replika vilice i zuba, baš poput nekih drugih zubnih implantata. Za sada će biti omogućena ta, puno jeftinija, proizvodnja 3D lijekova, ali se predviđa kako se tu neće stati.

Stručnjaci vjeruju kako će jednog dana i krajnji korisnici (pacijenti) moći sebi uštedjeti put do ljekarne te si isprintati potrebne lijekove kod kuće. To je za sada još daleko zbog zbrke s regulacijama oko kemikalija potrebnih za printer, a i mogućih zlouporaba.

Anita Blažinović