I za osobe s invaliditetom: Obrazovni program 'Coca-Colina podrška mladima'

Ovaj bi program mogao biti od velike koristi i za mlade osobe s invaliditetom koje još uvijek traže svoju šansu na tržištu rada

 

U tijeku je društveno odgovorni projekt 'Coca-Colina podrška mladima', koji je Coca-Cola pokrenula u cilju povećanja zapošljivosti mladih ljudi koji su završili školovanje, ali su još na burzi rada.

Ovaj bi program mogao biti od velike koristi i za mlade osobe s invaliditetom koje još uvijek traže svoju šansu na tržištu rada.

Zainteresirani se za sudjelovanje u programu mogu prijaviti do 9. studenoga 2017., putem mrežne stranice prijava.cocacolinapodrskamladima.hr.

Provedbom toga projekta Coca-Cola želi pridonijeti rješavanju visoke nezaposlenosti mladih, a osim u Hrvatskoj program će se provoditi i u drugim članicama skupine Coca-Cola Hellenic.

Kako objašnjavaju organizatori, riječ je o besplatnome obrazovnom programu usmjerenom na poslovna i životna znanja te vještine koje se traže na tržištu rada, a većinom su u nedovoljnoj mjeri zastupljene u postojećim formalnim obrazovnim programima. Uz sve će program razvijati samopouzdanje te poticati stvaranje dugotrajnih mreža među polaznicima.

"U prvoj će godini program obuhvatiti 250 nezaposlenih mladih osoba u dobi od 18 do 30 godina, koje ne sudjeluju u drugim programima osposobljavanja, i to u četiri hrvatska grada – Osijeku, Sisku, Splitu i Zagrebu", najavljuju organizatori.

Program će se u Hrvatskoj provoditi u suradnji s partnerom Grupom Selectio, vodećom grupacijom specijaliziranom za savjetovanje u ljudskim potencijalima i potrazi za kadrovima, čiji će stručnjaci održavati radionice iz područja životnih vještina, poput razumijevanja sebe, osobnoga razvoja i umrežavanja. Predavači iz ovog područja su Tanja Prekodravac, Ana Miletić, Ana Frlan Bajer i Valentina Penić.

Program je usmjeren na nadogradnju formalnoga obrazovanja usvajanjem životnih (eng. soft) vještina koje mladima najčešće nedostaju pri ulasku na tržište rada, a tražene su od strane poslodavaca.

Osim što će životopisi polaznika ostati u bazi kandidata Grupe Selectio, kojom se koristi velik broj hrvatskih poslodavaca, oni će se na kraju programa moći bolje istaknuti među ostalim posloprimcima i lakše pronaći put do radnoga mjesta.

"Trodnevne radionice obuhvatit će i poslovne vještine, odnosno teme kao što su poslovno planiranje, financijska pismenost, upravljanje vremenom te prodajne i pregovaračke vještine, a vodit će ih iskusni predavači: dr. sc. Predrag Pale, Vesna Kezdorf, dr. sc. Andrej Grubišić, Romeo Jerčić i Vesna Vrga Perović. U programu sudjeluju i mentori, Coca-Colini menadžeri, koji će mladima prenositi praktična iskustva i savjete za uspješan razvoj karijere. Polaznici će se programa također moći koristiti mrežnom obrazovnom platformom kako bi pristupili dodatnim materijalima i pronašli korisnu literaturu. Nakon završetka će programa svi polaznici koji zadovoljavaju kriterije dobiti i certifikat", rečeno je od strane organizatora.

Program 'Coca-Colina podrška mladima' počinje 15. studenoga i trajat će do 15. prosinca ove godine. U Osijeku, Sisku i Splitu radionice će pohađati po pedeset polaznika, a u Zagrebu sto.

"Postupak prijave uključuje popunjavanje mrežnoga obrasca te slanje životopisa i motivacijskoga pisma. Nakon odabira polaznika koji ispunjavaju formalne kriterije slijedi završni odabir među ukupno 250 polaznika prvoga naraštaja polaznika ovoga jedinstvenoga programa", pojašnjeno je.

Potporu su projektu dali Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Hrvatska udruga poslodavaca.

U provedbu programa 'Coca-Colina podrška mladima' uključile su se i udruge Institut za stručno usavršavanje mladih, PRONI – Centar za socijalno podučavanje, studentska udruga AIESEC te gradovi Osijek i Sisak, a medijski je partner projekta Hanza media.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti