Udruga OSVIT: Putovanje u Novi Sad i Suboticu te razmjena iskustava u području zapošljavanja i rehabilitacije osoba s invaliditetom

Josip Držaić, predsjednik OSVIT-a, izrazio je nadu da će iskustva članova udruge kojoj je na čelu pomoći kolegama iz Srbije u postizanju željenog cilja kada je riječ o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom

Koncem listopada predstavnici OSVIT-a, Udruge ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, posjetili su u sklopu studijskog putovanja Novi Sad i Suboticu, gdje su se upoznali s problematikom provođenja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom na području Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Republike Srbije. Novi Sad10 Novi Sad9 Novi Sad8 Novi Sad7 Novi Sad6 Novi Sad5 Novi Sad4 Novi Sad3 Novi Sad2 Novi Sad1 Novi Sad 12

Studijsko putovanje započelo je posjetom Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama gdje su se predstavnici udruge OSVIT susreli s predstavnicima različitih zaštitnih radionica Srbije, članovima njihovog Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Srbije (UIPS) te Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine (KASPEV). Susret je otvorila Rajna Cvetićanin, direktorica Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja osoba s invaliditetom GEPARD-VIS d.o.o., koja je u svom uvodnom govoru izrazila iskreno oduševljenje posjetom predstavnika udruge OSVIT i nadu da će se ovim susretom ostvariti čvrsti temelji za buduću suradnju predstavnika pravnih osoba za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Srbije.

Prisutne je pozdravio Josip Držaić, predsjednik OSVIT-a i ravnatelj ustanove URIHO (najveće zaštitne radionice u Lijepoj našoj), istaknuvši kontinuirane napore članova udruge kojoj je na čelu na podizanju kvalitete profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u nadi da će njihova iskustva pomoći kolegama iz Srbije u postizanju željenog cilja.

Prisutnima su se zatim obratili Mirjana Pantelić, predstavnica Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Srbije (UIPS), te Siniša Tešić, predstavnik Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine (KASPEV) koji su ukratko iznijeli svoja iskustva i prijedloge za unapređivanje zaštitnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, izrazivši nadu da bi ovaj susret mogao rezultirati i konkretnim oblicima suradnje u bliskoj budućnosti.

Susretu je prisustvovala i Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koja je prisutnima obrazložila aktivnu ulogu Zavoda na području poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Susret je zatim nastavljen u neformalnom tonu gdje su prisutni kroz međusobne kontakte iznosili svoja iskustva i prijedloge iz područja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Predstavnici udruge OSVIT zatim su imali prigodu obići povijesne znamenitosti Novog Sada, a posebice njegove stare gradske jezgre – Petrovaradina u kojemu je 16. listopada 1801. godine rođen hrvatski ban Josip Jelačić.

Sljedećeg dana predstavnici udruge OSVIT posjetili su Hrvatski kulturni centar 'Bunjevačko kolo' u Subotici gdje su ih dočekali predsjednik Lazar Cvijin, Marica Jozić, tajnica Centra, te Marinko Piuković, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata 'Dužijanca'. Predstavnici udruge OSVIT ondje su se upoznali s problematikom položaja hrvatskog stanovništva na području Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i Republike Srbije, te su posjetili povijesnu bunjevačku gostinjsku sobu u kojoj su imali priliku razgledati autohtone predmete koje je prije više od jednog stoljeća koristilo lokalno stanovništvo.

Studijsko putovanje zaključeno je posjetom Parku prirode Kopački rit, gdje su 'Osvitovci' imali prigodu upoznati raznovrsne autohtone znamenitosti ovog jedinstvenog zaštićenog parka prirode. Sudionici studijskog putovanja izrazili su iznimno zadovoljstvo organizacijom i sadržajem putovanja te zahvalnost udruzi OSVIT koja se svojim članovima svake godine trudi pripremiti ovako lijepe i korisne trenutke.

Potrebno je istaknuti kako su studijskom putovanju prisustvovali predstavnici udruge OSVIT s područja cijele Republike Hrvatske koji su imali prigodu ostvariti i razvijati kontakte, kako međusobne, tako i one s kolegama iz Srbije, a koji su iznimno korisni radi ostvarivanja buduće suradnje na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Piše: Marko Jurić

Foto: Josip Držaić (Facebook profil)

 

Povezane vijesti