Pomaže li sirova hrana kod mršavljenja

Pitanje: D.V.(37) Odlučila sam promijeniti prehranu i nadam se time izgubiti suvišne kilograme, ali prvenstveno dobiti više energije, bolje spavati i imati čišću kožu. Zbog invaliditeta se malo krećem i nezdravo hranim, pa vjerujem u uspjeh prehrane sa sirovom hranom, no ne znam hoću li imati snage samo jesti 100 posto sirovu hranu. Trebam i drugo mišljenje koje očekujem od vas.

 

Odgovor: Ne morate jesti 100 posto sirovu hranu da biste osjetili dobrobiti takve prehrane. Oni koji zagovaraju sirovu hranu mogu slobodno jesti i kuhano povrće i kuhane žitarice, poput proteinima bogate quinoe. Bilo bi dobro da 80 posto vaše prehrane čine jela od povrća, voća, orašastih plodova i klica, a ostatak može biti hrana koju nećete konzumirati sirovu.

Dijeta sirovom hranom oblik je prehrane koji se temelji na unosu sirovih i neprerađenih biljnih namirnica. Uključuje svježe voće i povrće, orašaste plodove, mahunarke, žitarice, osušeno voće, alge, laneno ulje, spirulinu, kokosovo mlijeko, sokove od svježe ocijeđena voća i povrća. Temelji se na ideji da se namirnice ne smiju izlagati temperaturi višoj od 48 stupnjeva Celzijevih jer se time uništavaju enzimi koji pomažu apsorpciju i iskoristivost vrijednih nutrijenata iz hrane. Smatra se da prerađena hrana i ona životinjskoga podrijetla “zakiseljava” organizam, što ga čini osjetljivijim i podložnijim raznim bolestima. Namirnice životinjskog porijekla povećavaju kiselost i to naročito meso dok su sirovo povrće i uglavnom svako voće alkalni. Orašasto voće je alkalno (kokos, pinjoli), a najviše badem koji sadrži amigdalin ili laetril, vitamin B17 koji imaju antikancerogena svojstva. Zeleni sokovi koji obiluju vlaknima, klorofilom i drugim hranjivim tvarima čiste probavni sustav. Primjerice, peršin čisti krv, korijander izvlači teške metale iz tijela, đumbir čisti crijeva, citrusni sokovi mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Sirova hrana biljnog porijekla alkalizira organizam i tako sprječava brojne bolesti, a pogotovo rak.

Sirova hrana djeluje na svim razinama - tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj. Takav način prehrane ima brojne zdravstvene dobrobiti poput normaliziranja težine, povećanja energije, boljeg pamćenja i koncentracije i to zahvaljujući obilju hranjivih tvari i vlakana. Može biti veoma koristan kod artitisa, visokog krvnog tlaka, astme, bolesti srca, hormonalne neravnoteže, alergija, kožnih bolesti, psorijaze, dijabetesa, probavnih poremećaja, pretilosti, depresije, oslabljenog imunološkog sustava. Sirova hrana revitalizira, pomlađuje, snažno povećava životnu energiju, povećava snagu i izdržljivost, pojačava imunitet, potiče prirodne procese iscjeljenja, alkalizira i detoksicira, pomaže regulaciji metabolizma i tjelesne težine, poboljšava mentalnu i emocionalnu ravnotežu.

Sirova hrana namijenjena je svima, a u kojem će je netko omjeru konzumirati, osobna je odluka. Nema pravog ili krivog načina za pristup tom principu prehrane, a ono što je dobro za vas, tijelo će vam samo signalizirati, vi ga samo trebate znati slušati.

 

In-Portal